Modificarea tiparului de somn: probleme serioase de memorie si invatare

Calatoriile frecvente in zone cu fus orar diferit sau lucrul in ture au un impact negativ asupra creierului, provocand probleme serioase de memorie si invatare mult timp dupa revenirea la fusul orar sau programul normal, avertizeaza psihologii de la Universitatea Berkeley (Statele Unite).

Timp de patru saptamani, cercetatorii au supus cobaii, de doua ori pe saptamana, la „ture” de sase ore, echivalentul unui zbor cu avionul intre New York si Paris, masurand in acest rastimp si la o luna dupa revenirea la programul normal, performantele cobailor in ceea ce privea invatarea si memoria.

Cum era de asteptat, in perioada in care cobaii eu fost supusi unui tipar dereglat de somn, acestia executau cu dificultate sarcini de invatare simple, la care cobaii din grupul de control nu aveau probleme. Surprinzator a fost insa faptul ca aceste dificultati persistau chiar si la o luna dupa revenirea la un program de somn normal.

Mai mult decat atat, cercetatorii au descoperit modificari permanente ale creierului, in special in regiunea hipocampusului, parte a creierului care joaca un rol esential in memorie. Comparativ cu cobaii din grupul de control, cei supusi experiementului prezentau o injumatatire a numarului de neuroni noi in hipocampus. In mod normal, la varsta adulta capata permanent neuroni noi, fapt ce faciliteaza invatarea si buna functionare a memoriei.

Continuarea articolului, pe MedicpentruTine.ro!