ATUNCI ŞI ACUM: Imobilul cu Pasajul Victoria, pe Calea Victoriei din Bucureşti

Pe Calea Victoriei din Bucureşti,  în vecinătatea Teatrului Odeon, se află ansamblul imobiliar care cuprinde Pasajul Victoria, la parterul căruia a funcţionat sediul Teatrului de Păpuşi şi Marionete ”Ţăndărică” – Sala Victoria.

 

Foto 1: Ansamblu imobiliar pe Calea Victoriei din Bucureşti (1949) / Arhiva istorică AGERPRES

Foto 2: Ansamblu imobiliar pe Calea Victoriei din Bucureşti (2019) / SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


Pasajul Victoria s-a numărat printre principalele obiective culturale din Sectorul 1 din Bucureşti, promovate prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană. Astfel, după cum se menţiona într-un comunicat de presă al Primăriei Sector 1 din 9 ianuarie 2013, prin proiectul ”Green Culture” au fost promovate patru obiective culturale: Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”, Muzeul de Arheologie ”Vasile Pârvan”, Colegiul Naţional ”Sf. Sava” şi Pasajul Victoria. Proiectul, derulat cu sprijinul Uniunii Europene şi al Guvernului României, a avut ca scop punerea în valoare a patrimoniul cultural şi istoric şi s-a desfăşurat pe o perioadă de 14 luni, începând cu data de 10 noiembrie 2011, fiind finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.

 

Foto 1: Ansamblu imobiliar pe Calea Victoriei din Bucureşti (1949) / Arhiva istorică AGERPRES

Foto 2: Ansamblu imobiliar pe Calea Victoriei din Bucureşti (6 martie 2019) / SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


”Numit şi pasajul ‘Imobiliara’ sau ‘Bossel’, Pasajul Victoria face legătura între str. Academiei şi Calea Victoriei. Clădirea din Calea Victoriei nr. 48-50, străbătută de acest pasaj, a fost construită de societatea ‘Imobiliara’ la începutul secolului XX. Parterul Sălii Teatrului de Păpuşi ‘Ţăndărică’ a găzduit unul din vechile şi celebrele cinematografe ale Bucureştilor – Cinema ‘Select’. Tot aici, cu mulţi ani înainte, a funcţionat Sala Bossel”, se arată pe site-ul www.primariasector1.ro.

 

”Unul din subsolurile Pasajului Imobiliara a găzduit, începând cu 1940 până în anii ‘50, localul Fu-Chang, primul restaurant cu specific chinezesc din Bucureşti. Având în vedere că era la adăpost de bombardamente, devine în 1944, în plin război, local de lux, frecventat de bogătaşii Capitalei. Un alt local care a funcţionat în Pasajul Victoria a fost birtul ‘Mercur’, deschis în 1933 (…) Pe la mijlocul secolului XX este menţionată la subsolul din centrul Pasajului şi parfumeria ‘La Panaitopol’, de unde bărbaţii ‘cu ştaif’ îşi puteau achiziţiona colonia la modă ‘Paciuli’, importată din India”, mai indică site-ul menţionat. AGERPRES