Așa arată spatele Muzeului Național de Istorie de pe Calea Victoriei

instagram.com/raidenbucharest

[MNIR] Așa arată spatele Muzeului Național de Istorie de pe Calea Victoriei, desfășurat pe str. Poștei. Nu, accesul vizitatorilor în curtea interioară prin cele două ganguri circulare tot nu e permis. Să nu uităm că ăsta-i Palatul Poștelor, adică fosta Poștă Centrală a Bucureștiului, edificiul istoric monumental de la 1899 în care funcționează din 1973 muzeul.

Cam evident în ce hal arată Palatul Poștelor pe partea asta. Renovarea de la finalul anilor 2000 a vizat doar fațadele exterioare, care oricum nu-s întreținute în prezent. Ia uite aici cum au pus plăci de lemn în ferestrele mari, pentru a putea fi parazitate corect de aparate de aer condiționat, perfect pentru un monument istoric de clasă A. Totul e sub semnul improvizației și al provizoratului.

Am mai discutat, deși nu interesează pe nimeni, despre ce praf e MNIR ca instituție, cum n-au fost capabili să ducă la capăt concursul de proiecte de conversie/refuncționalizare din anii 2010, cum practic din toată clădirea imensă nu te lasă să vizitezi decât o parte din parter plus pavilionul postbelic din curte, cum efectiv nu există o expoziție permanentă care să explice generațiilor prezentului evoluția teritoriului României, a populației sub toate aspectele civilizației etc.

MNIR, în prezent super ceaușist și expirat, trebuie desființat și reînființat pe baze actuale, ținuți doar muzeografi și restauratori care chiar se pricep. Conducerea să se ducă tare, a demonstrat că e incapabilă să organizeze ok cel mai important muzeu din capitala României. Politrucii care se succed la Ministerul Culturii sunt habarniști, dezinteresați și îi doare undeva de clădirea-monument și de expoziție. Am mai spus-o, Muzeul Național din Belgrad e un exemplu excelent de cum se face treaba asta pentru localnici și pentru turiști străini.

Publicul e îndreptățit să aibă acces peste tot în vechiul Palat al Poștelor, până sus, în cupolele dinspre Calea Victoriei, unde ar merge de minune niște baruri/cafenele cu vedere pe spate, spre centrul istoric. Tezaurul istoric din subsol are nevoie de o reinventare, un benchmark bun scalat pe situația locală de la București e expoziția de la Tower of London. Nu trebuie reinventată roata, trebuie doar bunăvoință, viziune clară ancorată în contemporan, proiect de conversie țiplă și bugete suficiente, alocate transparent, cu surse de finanțare clare.