Oameni care și-au sfințit locul!

Victor Dombrovski (Dombrovschi), născut la 30 mai 1887, Curtești, Botoșani, România – decedat în 1969, a fost un general de cavalerie român, de etnie polonă, care a deținut funcția de primar general al Bucureștiului în două rânduri: în perioada septembrie 1938 – septembrie 1940 și în perioada august 1944 – iunie 1948.

Organizat, meticulos, muncitor și bun organizator,a reușit ca în cei șase ani ai celor două mandate să aibă realizări remarcabile, prezentate succint, mai jos:

A pavat Bulevardul Mareşal Constantin Prezan unde realizat și sistemul de iluminat și de canalizare;

a lărgit și pietruit o nouă arteră a Şoselei Kiseleff, între Hipodrom (Piața Scânteii de mai târziu) şi Fântâna Mioriţa; a construit, în numai cinci luni, pasajul rutier și Podul Constanța de pe Calea Griviței, într-o zonă extrem de aglomerată din cauza barierei de cale ferată care se cobora la fiecare tren (și nu erau puține) care circulau în zonă; a decongestionată intersecţia dintre Strada Izvor şi Splaiul Independenţei; a construit peste o sută de locuinţe în cartierul Vatra Luminoasă, destinate muncitorilor; a extins Parcul Vergului, a aerisit zona de la Gradina Icoanei, a încheiat lucrările de amenajare a Parcului Naţional Regele Carol al II-lea (Herăstrău/Regele Mihai I), dar şi cele de asanare ale Lacului Tei.

Iar lista poate continua cu multe alte lucrări edilitare și de utilitate publică realizate de acest harnic și gospodar primar.

În fotografiile de mai jos este surprins momentul în care, Generalul Dombrovski, conduce la tren în Gara de Nord grupurile de copii săraci care erau trimiși pe cheltuiala primăriei București în Colonia (tabăra) de vară de la Râmnicul Vâlcea.

Fotografiile nefiind datate, momentul poate fi identificat ca fiind în primul mandat. Explicația este dată de faptul că în 1940 a fost trecut în retragere prin decretul-lege nr. 3.094 din 9 septembrie. Acest decret avea să fie anulat la 1 septembrie 1944, iar generalul

Dombrovski a fost reintegrat în drepturi începând cu data trecerii sale în retragere. El a fost apoi trecut în rezervă, în aceeași zi, pentru limită de vârstă, începând cu data de 12 iunie 1944, iar din august a preluat al doilea mandat ca primar general.

Fotografia tip portret face parte dintr-un set realizat în 1940 de fotografa americană Margaret Bourke White cu ocazia efectuării unui amplu tur al României și când, printre altele, a realizat fotografii ale unor demnitari ai statului român între care s-a aflat și Generalul Dombrovski.

Sursa foto: historic.ro; LIFE

Cristian Bulfon