Sesizare în cazul demolării casei vechi de 100 ani de pe Str. Semilunei. Lucrările nu au fost oprite .

Primaria Capitalei a sesizat organele de ancheta in cazul demolarii casei vechi de peste 100 de ani de pe str. Semilunei nr. 1. Cladirea a fost demolata weekend-ul trecut fara o autorizatie de demolare.

Cladirea din strada Semilunei, demolata sambata

Clădirea din strada Semilunei, demolata sambata
Foto: Nicusor Dan

„Primaria Municipiului Bucuresti, prin Directia Control a Directiei de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti, a efectuat verificari pe teren in data de 10.07.2014, la imobilul din str. Semilunei nr. 1. Pentru acest imobil institutia noastra a emis Autorizatia de Construire nr. 183/1226399/02.04.2014 prin care s-a aprobat executarea lucrarilor de construire pentru „consolidarea, supraetajarea si reamenajarea constructiei de locuit Sp+P existenta”, care va avea in final regim de inaltime Sp+P+1Ep. Avand in vedere ca prevederile autorizatiei de construire mai sus mentionata nu se respecta, incalcandu-se astfel prevederile Legii nr.50/1991, reprezentantii institutiei noastre au sesizat organele de urmarire penala, respectiv Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2. Aceasta fapta constituie infractiune si este sanctionata cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda”, se arata intr-un raspuns trimis de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.

Reprezentantii Municipalitatii spun ca nu au competente sa opreasca lucrarile, sesizarea Parchetului fiind singura masura pe care o pot lua.

O cladire de peste 100 de ani de pe str. Semilunei nr 1, zona Armeneasca din Bucuresti, a fost demolata week-end-ul trecut. In prezent, din casa de pe str. Semilunei nr. 1 nu a mai ramas nimic, iar in paralel s-a turnat fundatia pentru noua cladire. Potrivit informatiilor de pe site-ul Primariei Capitalei, proprietarul Marin Ignatiu Iuhasz are autorizatie doar pentru consolidarea si inaltarea cu un etaj a cladirii demolate. Aceasta autorizatie a fost emisa de Primaria Capitalei pe 2 aprilie 2014.

Cladirea demolata a fost construita in a doua jumatate a XIX-lea, iar planul Bucurestiului de la 1911 il indica pe G. Tocilescu proprietar al acesteia. Aceasta nu era monument istoric, dar se afla in zona protejata Armeneasca.

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, spune ca pentru ca astfel de abuzuri sa nu se mai produca, Ministerul Dezvoltarii trebuie sa impuna prin lege Inspectoratului de Stat in Constructii si Politiei Locale sa intervina de urgenta atunci cand cetatenii sesizeaza ca se demoleaza sau se construieste ilegal o cladire si sa opreasca imediat lucrarea, inclusiv in week-end. Acesta mai spune ca Ministerul trebuie sa infiinteze si un Monitor Oficial al Constructiilor, unde sa fie publicate toate autorizatiile de construire/demolare emise de autoritatile locale, iar procurorii care judeca dosarele privind infractiuni in constructii sa fie specializati in urbanism.

Mai mult, pe HotNews.ro.

sursa-http://www.b365.ro/sesizare-in-cazul-demolarii-casei-vechi-de-100-ani-de-pe-str-semilunei-lucrarile-nu-au-fost-oprite_211572.html