Cu totii stim ce inseamna expresia „a duce o viata de caine” si totusi de foarte putine ori poate ne-am gandit la ce inseamna pentru cainii maidanezi viata intr-un adapost al capitalei dar si din alte orase. Si poate totusi doresti sa cunosti mai multe despre ce anume se intampla in aceste adaposturi.
„Adoptii caini” ne invita sa facem o astfel de vizita la cel mai apropiat centru de adapost pentru maidanezi si ne lanseaza urmatoarea intrebare :
Cum apreciezi activitatea adaposturilor si asociatiilor din judetul tau?
Cei interesati pot scrie raspunsul lor la http://www.adoptiicaini.ro/centre-de-adoptii/
Cei de la „Adoptii caini” nu doresc ca iubitorii de animale sa se angajeze financiar fata de animalele din centru ci vor ca acestia sa intervina in procesul de adoptie al cainilor aflati in centru. Este foarte simplu: trebuie doar sa ii convingem pe prieteni, rude, cunoscuti sa adopte un caine si astfel sa il elibereze din adapost. Fiecare caine eliberat poate sa devina un prieten de nadejde pentru cei apropiati.
Exista cazuri deja semnalate in care sederea maidanezilor in astfel de adaposturi a devenit dintr-un refugiu intr-un lagar. Motivele? Sunt deja prea numeroase ca sa le enumar aici. Prefer sa las faptele sa vorbeasca…
Un adevarat masacru
In anul 2008 judetul Targoviste s-a confruntat cu o adevarata epidemie de rabie. In acest caz cainii trebuiau sa fie ori eutanasiati conform legii pentru a nu permite focarului sa se extinda ori sa fie sterilizati si readusi in teritoriu asa cum li se promisese iubitorilor de animale. Lucrurile insa nu au stat asa.
Conform spuselor unui hingher care a fost martor la intamplari sute de câini au fost pur și simplu omorâți cu diluant, înecați, sau îngropați de vii.
In cele ce urmeaza va prezint inegrala marturia lui Viorel Moise legata de evenimentele din acel an, interviu publicat la sfarsitul anului trecut in Jurnalul de Dambovita : „Într-un an și 8 luni au fost omorâți peste 3.000 de capete de câini, atât adulți cât și pui. Câinii trebuiau sterilizați, masculii castrați pentru că așa au cerut iubitorii de animale din Târgoviște, dar nu s-a ținut cont de acest lucru, i-au omorât în masă. Cine mai întreba, iubitorii de animale, proprietarii din ale căror curți au fost luați câinii întrebau de ei și li s-a spus că le-au dat drumul de aici și nu au mai ajuns acasă. În schimb au fost mii de capete îngropate.
Până acum 2 ani erau omorâți cu diluant de vopsele, iar de un an jumate, un an și opt luni cu o soluție cumpărată de la farmacia veterinară care era comandată de doctorii veterinari de la Direcția Sanitar Veterinară. Comanda era făcută la București și, după câte am înțeles, se numea T90 (n.n. substanța se numește T61). Trebuiau eutanasiați numai acei câini care erau bătrâni și bolnavi, ceea ce înseamnă 5-6 capete pe lună, în schimb ei omorau sute de câini timp de o lună. Erau omorâți în incinta adăpostului de la Aninoasa, apoi îi transportam cu mașina spre gropile care erau deja pregătite. De injectare se ocupa doctorul veterinar, de câteva ori, și doamna inginer Pârvescu Florina. Bineînțeles totul se întâmpla la ordinul primarului.
Când îi îngropam nu foloseam nici o substanță dezinfectantă, erau aruncate la repezeală niște lopeți și gata. Un singur caz s-a întâmplat, când i-am îngropat într-o seară din grabă și cred că din acea groapă au ieșit cel puțin doi câini pe care noi îi credeam morți. Au fost îngropați sub un strat foarte subțire de pământ. A doua zi se punea deasupra un braț de lemne, un braț de frunze și se văd peste tot pe aici crăci de copaci dar pentru că au căzut frunzele s-a cam acoperit totul și nu prea se mai cunoaște.
Se omorau cam 30-40 de câini pe zi, dar nu erau eutanasiați în fiecare zi ci cam la 3-4 zile în jur de 60-70 de bucăți. Nu că nu-i eutanasia, doar că nu îi lua soluția care li se administra, erau foarte mici, foarte cruzi, dar pe cei mici îi omora înecându- i în apă. După ce s-a terminat acel scandal cu rabia în municipiul Târgoviște, în continuare au fost aduși câini aici și omorați.
Până atunci nu am spus nimic pentru că știam că era ordinul de omorât pe toți. Atunci s-au omorât 3000 și ceva de câini în două luni, atunci a fost cu știrea de la Direcția Sanitar Veterinară, eu însă vorbesc de ceea ce se întâmplă de un an și opt luni încoace. S-au omorât aproape 3000 de câini, dintre care cel puțin 1800 erau câini maturi, deci nu poate fi vorba de câini bătrâni sau bolnavi. Aceștia erau câini sănătoși care trebuiau dați în teritoriu.
Aveam dispoziție să strângem un anumit număr de câini pe zi. Erau 2-3 salariați care aveau normă, iar dispozițiile erau date de fostul director Biculescu și inclusiv inginera Florina. Am avut normă mereu, dacă băieții nu își făceau norma erau amenințați că vor fi dați afară sau că li se taie din ore. Nu a avut niciodată vreo autorizație scrisă de la Direcția Grădini Publice ori din partea Gărzii de Mediu pentru aceste gropi. Doar de la primărie a avut verbal ca să-i omorâm dar pentru gropi nimic, totul s-a făcut pe ascuns.”
Jurnalistii Artpress au descoperit într-una dintre locatiile indicate de Viorel Moise lesuri de animale îngropate la numai cativa centimetri adâncime. Garda Natională de Mediu, filiala Dâmbovița, a efectuat cercetări la fața locului și a confirmat existența lesurilor de câini, acțiune în urma căreia Primăria Târgoviște a primit o amendă în valoare de 2000 de lei pentru nerespectarea OG 47.
„Pe acest subiect noi am fost sesizați, ne-am dus la fața locului, au fost în două rânduri doi comisari și a doua oară chiar au reușit să identifice, s-au făcut săpături și au găsit cadavre de câini, iar comisarii nostri, pe baza acestei dovezi și din alte informații, discutând cu cei de acolo, se pare că au fost îngropate cadavrele, drept pentru care, pe partea noastră de mediu, comisarii nostri au dat amendă pentru abandonarea de deseuri de origine animală în locuri neautorizate, conform Hotărârii 47. Există riscuri de boli, de contaminare a zonei, acolo pot veni alte animale, pot să transmită mai departe. E un focar de infecție”, a conchis Mihail Drugă, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, filiala Dâmbovița.
Un alt caz recent semnalat
Pe un blog cvasi-necunoscut -http://cutiutacuanimalute.blogspot.com/,
am descoperit urmatorul anunt provenit de la o doamna iubitoare de necuvantatoare:
Buna ziua,
Va prezint situatia grava din adapostul Odai, cu rugamintea de a face ceva pt
acesti catei, eu propun reclamatii la ASPA in nr cat mai mare. EU am facut acest
lucru, dar evident nu am o voce importanta incat sa se schimbe ceva. Cred ca
asociatiile de protectie a animalelor sunt o voce mai importanta, daca intervin,
incat sa determine conducerea adapostului sa ia atitudine si sa isi
indeplineasca sarcinile.Am fost la adapostul Odai saptamana trecuta si m-a izbit imaginea de acolo : sunt peste 100 de custi, din care cca 80 a cate 3-4 caini, iar unele sunt goale.
Exista si caini bolnavi, la un loc cu ceilalti, in loc sa ii izoleze in custile
ramase goale. Mai mult de 80% din caini sunt extrem de slabi, li se vad oasele,
sunt subnutriti. Ce fac oare cu sacii de mancare care sunt expusi la intrare ca
la expozitie? Nu aveau mancare, iar in interiorul cotetelor nu exista nimic care
sa le tina de cald( nici paie macar). Mancarea li se arunca pe jos, cu
zgarcenie, nu au boluri decat pt apa. Unii abia mai puteau merge, erau slabi si
sleiti de puteri.Impreuna cu cel care m-a insotit( trimis de „sefa” din birouri) am constatat ca
un caine murise- probabil prin infometare( era f slab, i se vedeau perfect
oasele bazinului) si nu fusese indepartat din cusca, desi mi s-a spus ca tocmai
le datusera sa manance si le schimbasera apa, deci ar fi trebuit sa il vada.
Langa el erau inca 3 caini vii ( cusca nr 80), am sesizat paznicul si doctorita
despre asta si au dat din umeri.Cainii din sectorul din spate aveau apa inghetata si nu li se facuse curatenie de cel putin o saptamana( dupa mormanul imens de fecale).
Este clar ca angajatii de acolo nu isi indeplinesc sarcinile.
Haideti sa mediatizam situatia!
Aici gasiti adaposturile si asociatiile pentru protectia animalelor din Romania: http://www.adoptiicaini.ro/centre-de-adoptii/
http://www.kulone.com/
http://jurnaldedambovita.artpress.ro/
http://cutiutacuanimalute.blogspot.com/