Fostul Hotel Union, deschis în 1934, vârf de lance al art déco-ului interbelic bucureștean

cc Bucharest: Modernism Art Deco

More on instagram.com/raidenbucharest

Pe colțul străzilor Academiei, Biserica Enei și Ion Câmpineanu avem unul dintre vârfurile art déco-ului interbelic bucureștean: fostul Hotel Union, azi clădire de birouri cu restaurant la parter.

Clădirea actuală e succesoarea uneia de pe la 1870.

Boom-ul imobiliar interbelic aduce construcții noi, înalte și moderne mai ales în centrul capitalei, iar Hotelul Union vechi nu mai face față, fiind depășit din punct de vedere al dotărilor, spațiilor și confortului oferit.

Pe colțul străzilor Regală și Raymond Poincaré (denumirea din epocă a străzii Academiei), apare noul Hotel Union, inaugurat în 1934. Proiectat după planurile arhitectului Arghir Culina ), noul edificiu e în stil art déco american, cu elemente laterale în stil neoromânesc, e desfășurat pe demisol, parter și 7 etaje. Silueta zveltă marchează excelent colțul de stradă.

Naționalizat în 1948-1950, hotelul e redeschis în anii ’50, gestionat de stat prin Oficiul Național Turistic (ONT) „Carpați”. Acesta face renovări și recompartimentări în anii ’70. Lucrările distrug aspectul original art déco.

La finalul anilor ’90, proprietarul care a cumpărat edificiul de la stat face noi intervenții, pentru transformarea hotelului în clădire de birouri. Printre alte modificări, tâmplăria veche e înlocuită de PVC (termopane), care anulează aspectul vintage. În prezent, fostul hotel, renovat în galben, e cunoscut mai degrabă doar pentru restaurantul de la parter.