ATUNCI ŞI ACUM: Magazinul universal „Unirea”

Magazinul universal „Unirea” din Bucureşti, actualul „Unirea Shopping Center”, a fost inaugurat în toamna anului 1976, numărându-se la acea dată printre cele mai mari şi mai moderne unităţi comerciale din ţară.

Clădirea magazinului, situată în Piaţa Unirii din Bucureşti, a fost realizată după planurile unui colectiv de specialişti condus de arhitectul Gheorghe Leahu, potrivit lucrării „Bucureşti. Ghid turistic”, autori Dan Berindei şi Sebastian Bonifaciu (Editura Sport-Turism, Bucureşti, 1980).

Iniţial, construcţia se limita la faţada dinspre Piaţa Unirii, actualul corp central al magazinului. Acesta a fost extins ulterior, în anii ’80, cu două aripi noi: aripa Călăraşi şi aripa Splai. Construcţia avea 8 niveluri (dintre care două sub nivelul solului), iar suprafaţa utilizabilă a magazinului era de 30.000 metri pătraţi.

Foto 1 – Magazinul Unirea şi Cheiul Dâmboviţei din Bucureşti, 1989/ OVIDIU BOGDAN/Arhiva istorică AGERPRES
Foto 2 – Imagine din Piaţa Unirii din Capitală, 2020/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


În anii ’80, magazinul era organizat pe unităţi specializate la fiecare nivel, cu un supermagazin alimentar la subsol şi continuând cu raioane de articole de uz general, articole de încălţăminte, ţesături, confecţii pentru copii, femei şi bărbaţi, articole de uz casnic, sport, agrement, electrice şi electrotehnice, la ultimele etaje funcţionând un restaurant, un restaurant cu autoservire, o cofetărie şi o patiserie. De asemenea, magazinul era dotat cu instalaţii de climatizare şi sonorizare, cu scări rulante şi cinci lifturi de mare capacitate, fiind conceput pentru a deservi zilnic aproximativ 150.000 de persoane, potrivit sursei citate.

În prezent, magazinul se numeşte „Unirea Shopping Center” şi este cel mai mare centru comercial en detail din România, potrivit paginii de facebook, https://www.facebook.com/UnireaShopping. Ocupă o suprafaţă totală de circa 84.000 mp, iar parcarea supraterană etajată, care a fost adăugată clădirii, oferă 1.000 de locuri de parcare, fiind facilitat accesul direct în Unirea Shopping Center.

Foto 1 – Instantaneu în Bucureşti, în zona Pieţei Unirii, 1991/MARIAN SAVU/Arhiva istorică AGERPRES
Foto 2 – Imagine din Piaţa Unirii din Capitală, 2020/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Numeroasele raioane din magazin prezintă articole şi jucării pentru copii, articole de îmbrăcăminte şi accesorii pentru adulţi, încălţăminte, articole de marochinărie, echipamente şi articole sport, bijuterii, ceasuri, cosmetice, produse de artizanat, decoraţiuni pentru casă, electronice şi electrocasnice, articole de librărie şi cărţi, articole de telefonie mobilă, optică ş.a. Pe lângă acestea, în clădire se mai află, între altele, un supermarket, o farmacie, un restaurant, o croitorie, o curăţătorie, un salon de înfrumuseţare, potrivit http://www.unireashop.ro/.

AGERPRES