Arterioscleroza

 

              Iată o boală despre care se aude foarte des vorbindu-se la oraşe şi aceasta din cauză că cei mai mulţi bătrâni sunt atinşi de ea.Este cum s-a zis „rugina vieţii”.Pe lângă batranete se adaugă la naşterea acestei boli şi diferite intoxicaţii şi infecţii microbiene.

              Ce este arterioscleroza?După cum arată numele, este o îngroşare, şi o întărire a arterelor, care-şi pierd elasticitatea lor naturală, devenind dure, flexuase-friabile.

              Când boala a atins arterele mari se formează pe pereţii ei plăci mai tari, pietroase „ateroame”.Aorta pierzându-şi elasticitatea, se dilată putând da naştere anvrismelor.Când se îmbolnăvesc arterele mici vor suferi toate organele unde se află aceste arteriole sclerozate şi astfel vom avea din cauza lor boli de rinichi, de cord, de ficat, creer, etc.

               Cele mai multe ori arterioscleroza loveşte întreg sistemul circulator şi apare atunci un complex de simptome, provenite din suferinţa tuturor organelor.

               Arterioscleroza se va manifesta la început cu tulburări generale: oboseală repede după muncă fizică şi intelectuală, pierdere de memorie; uşoară greutate la vorbă; picioarele, mâinile reci; caracter iritabil; frequente dureri de cap mai ales după o muncă intelectuală, furnicături, călduri, nevralgii; ameţeli, vâjâituri în urechi; urinare multă noaptea ( când sunt culcaţi orizontal ).Pulsul tare, mic, frequent, palpitaţii, jenă la repiraţie în timpul unui effort apoi hypertensiune.

               Când a atins serios arterele de rinichi, cord sau creeri, vor apărea simptomele bolilor acestor organe.

               Tratamentul: Regim lactovegetarian; fricţiuni cu alcool; evitarea muncii mari intelectuale.Viaţa la ţară ( nu la munte, nici la mare ).Uşoare exerciţii, nu până la oboseală.Ca medicamente: Ioduri şi Sclerosygrup.