Povestea echipei Rapid, una dintre cele mai vechi din București


Rapid se pregătește să aniverseze 100 de ani de existență. Unul dintre cele mai vechi cluburi de fotbal din București, Rapidul a luat naștere pe 25 iunie 1923.

 

La acel moment, într-o sală a școlii primare din cartierul Grivița, lucrătorii de la Ateleriele de aici au dat naștere „Asociației Culturale și Sportive CFR”.

 

Echipa s-a înființat în cele din urmă în septembrie 1923, când cei de la „Ateliere” au fuzionat cu cei de la „Excelsior”, reprezentanții cartierului muncitoresc „Steaua”. În acel moment a fost închiriat și terenul C.A.B de la Șosea, unde aveau loc antrenamentele și meciurile.

 

Echipamentul vișiniu al Rapidului datează tocmai din 1923. Pe atunci acestea erau din panză vișinie și erau confecționate în casa actorului Grigore Grigoriu. De asemenea, ghetele cu crampoane erau recondiționate din bocancii utilizați în atelier.

 

Primul meci din istoria Rapidului datează din 28 octombrie 1923, iar adversar a fost Unirea Timișoara. Scorul a fost 8-4 pentru bănățeni.

 

Acesta a fost însă doar începutul unei povești frumoase, deoarece Rapidul a devenit o echipă de mare tradiție în fotbalul românesc, care a reușit să câștige trei titluri de campioană. Ultimii ani nu au fost dintre cei mai buni, dar echipa încearcă să revină. În prezent, Rapid este pe locul 3 în Liga 2, cu șanse bune la promovarea în prima ligă. Privind oferta operatorului Unibet, Rapid are cota 5.00 să termine pe primul loc în Liga 2 și cota 3.00 să încheie pe locul 1 sau 2, care asigură promovarea directă în Liga 1. Favorită este U Craiova 1948 SA, cu cota 3.00 să câștige Liga 2 și cota 1.50 să termine în primele 2.

 

Când a început echipa fie numită Rapid

 

În 1936 s-a renunțat la denumirea CFR București și s-a numit în premieră Rapid, având ca model echipa austriacă din Viena, care are același nume.

 

După încheierea războiului însă s-a revenit la varianta CFR București, pentru ca în 1950 să primească denumirea Locomotiva București. Începând cu 1958 s-a revenit la numele Rapid, pe care îl păstrează și în zilele noastre.

 

Tot în acea perioadă, Rapid a reușit să devină o echipă de top din România. În 1935 a câștigat Cupa României, iar în 1940 a devenit prima echipă din țara noastră care a reușit calificarea în finala unei cupe europene. Competiția se numea Cupa Europei Centrale, dar finala cu Ferencvaros nu a mai avut loc din cauza izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial.

 

Anii ’60 au adus primul titlu din istoria clubului

 

În anii ’60, Rapidul a avut o adevărată echipă de aur, care a reușit în 1967 să devină în premieră campioană. De asemenea, echipa a terminat adesea pe podiumul primei ligi de fotbal din România.

 

Au urmat însă ani negri pentru Rapid. Echipa a retrogradat în 1974 în Divizia B, a reușit să revină după doar un an, dar apoi a retrogradat din nou.

 

În perioada 1977-1983, echipa a disputat șase campionate la rând în Divizia B.

 

Echipa a renăscut după 1990, dar a falimentat

 

După ce a fost privatizată, Rapid a reușit să redevină o forță în Liga 1 și a câștigat titlurile naționale în 1999 și 2003. De asemenea, giuleștenii au mai câștigat Cupa României în 1998 și 2002, dar și Supercupa României în 1999, 2002 și 2003.

 

Un punct de referință rămâne totodată și sfertul de finală din Cupa UEFA, pierdut în fața Stelei în 2006, după un parcurs în care nu a pierdut niciun meci, dar a fost eliminată din cauza unui gol primit pe teren propriu.

 

Au urmat însă ani dificili. În 2012, echipa a intrat în procedura de insolvență, iar în 2015 a retrogradat. Falimentul clubului a fost pronunțat în mai 2016, iar echipa a fost nevoită să reînceapă din Liga 4.

 

În actualitate, echipa se află în Liga 2, dar fanii Rapidului încă mai speră la zile pline de glorie.