Cum se iese dintr-o uniune monetara. Cazuri concrete, perdanti si castigtori

In ultima perioada se vorbeste tot mai des despre o posibila iesire a Greciei din zona euro, subliniindu-se posibile implicatii negative pentru intraga constructie europeana. Pana si Banca lor Centrala anunta o asemenea posibilitate.Un Grexit nu ar fi insa o premiera. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, au existat nu mai putin de 69 de iesiri ale diferitelor tari din uniuni monetare, iar concluzia unui studiu pe aceasta tema a fost aceea ca “exitul” a dus in general la o imbunatatire a situatiei economice si a democratiei din tarile care au parasit uniunile monetare, chiar daca pe termen scurt, acestea au experimentat o perioada cu inflatie ridicata. Spargerea Imperiului Austro-Ungar, al fostei URSS sau chiar “divortul de catifea” prin care fosta Cehoslovacie s-a rupt in doua state pot constitui exemple de luat in seaman atunci cand se discuta despre “ruperea” unei uniuni monetare.

  • Letonia- renuntarea la rubla si trecerea la lats si apoi, din 2014, la euro.

La momentul proclamării republicii letone, in 1918, circulau in tara rubla, marca germană, kerenki, precum și bancnote emise de diferite orașe. La 11 decembrie 1918 ministrul finanțelor a fixat o rată de schimb pentru devizele aflate în circulație, recunoscând că trei devize aveau curs legal, fără ca vreuna să fie monedă națională.

La 22 martie 1919 guvernul provizoriu al Letoniei l-a autorizat pe ministrul Finanțelor să emită primele Bilete de Tezaur, care au primt denumirea de ruble letone și copeici. Aceste emisiuni marchează nașterea unui sistem monetar leton independent, cu toate că monedele germane și rusești continuau să aibă curs legal în Letonia.

La 3 august 1922 guvernul leton a adoptat reglementările privitoare la monedă, ocazie cu care moneda națională letonă a primit numele de lats, iar a suta parte a acestei monede este denumită santims. Rubla letonă a rămas în circulație în paralel cu noua monedă, lats. Pentru a încuraja politica monetară, Adunarea Constituantă a adoptat o lege prin care s-a creat Banca Letoniei, la 7 septembrie 1922. Autorizația de emisiune monetară i-a fost rezervată acestei bănci.

În 1987, Biroul Republican Leton al Băncii de Stat a URSS a fost redenumit Banca Republicii Letone a Băncii de Stat a URSS – dar fără dreptul de a emite o deviză proprie.

La 2 martie 1990, Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Letone a votat rezoluția « Despre Banca Letoniei ». Prin acest act, a fost (re)fondată Banca Letoniei ca bancă centrală, cu dreptul de a emite monedă națională. Totuși, doar ca urmare a Declarației de Independență din 4 mai 1990, o nouă rezoluție, « Despre Reorganizarea Băncilor pe teritoriului Republicii Letonia » (din 3 septembrie 1991) acest drept de emisiune este efectiv recunoscut. Legile letone, « Despre bănci » și « Despre Banca Letoniei » au întărit statutul acesteia din urmă ca bancă centrală.

La 31 iulie 1990, Consiliul Superior al Băncii Letoniei a hotărât să restaureze moneda națională înlocuind rubla sovietică. La 4 mai 1992, o « rublă letonă » a fost reintrodusă ca monedă provizorie.

„Lats”-ul leton a înlocuit rubla letonă începând din 1993, cu rata de 1 lats=200 ruble; această nouă monedă lats a fost înlocuită de moneda unică europeană euro, cu o rată de 1 lats=1,43 euro, începând de la 1 ianuarie 2014.

De cele mai multe ori, iesirea dintr-o uniune monetara e insotita de iesiri de capital
Cele mai multe state si-au reluat cel putin pentru o perioada vechea moneda. avand o paritate mai slaba decat fosta moneda. In cazul Greciei, drahma

Cine pierde: Detinatorii de titluri de stat elene, Companiile elene importatoare, Exportatorii straini in Grecia
Cine castiga: Grecii care detin bani sau averi in strainatate, Exportatorii eleni

  • Cum se iese practic, dintr-o uniune monetara?

De regula, o iesire dintr-o uniune monetara se face in mare discretie, pentru a minimiza costurile . Decizia de iesire este insotita de controlul capitalurilor si de limitarea retragerilor de numerar de la bancomate.

Mai intai se face un anunt care sa pre-anunta scenariul iesirii din zona euro. Urmeaza negocierile in mare secret cu cei mai mari creditori ai tarii pentru a se incerca prelungirea maturitatii datoriilor sau un eventual haircut. Iesirea din uniunea monetara europeana nu trebuie insotita de parasirea UE. Dar, din momentul in care decizia asumata, perioada de timp in care iesirea din Euroland se produce trebuie sa fie cat mai scurta. Nu in ultimul rand, partea de comunicare trebuie cu mare atentie stapanita. Eventuale mesaje nepotrivite ale media pot alarma populatia, iar panica ar putea transforma totul intr-un esec.

  • Cea mai scurta Uniune Monetara in acte- 38 de zile. De ce ar cadea cerul acum?

Majoritatea UEM (uniuni economice monetare) concepute „politic” au fost din start sortite eşecului. E cazul celei dintre Marea Britanie şi Irak din 1967. Altele, cum au fost cele dintre Irlanda şi Regatul Unit ori cea dintre Republica Cehă şi Slovacia, au fost relativ simplu de instalat şi la fel de simplu de eliminat.

In 1865, Franta, Belgia, Italia si Elvetia si-au unit monedele. La putin timp dupa asta, au intrat in uniune si Spania, Grecia, România, Austria, Bulgaria, Venezuela, Serbia, Muntenegru, San Marino şi Vaticanul. „Aventura” s-a terminat in 1927. Povestea  monedei euro este extrem de asemanatoare, fiind infiintata tot prin vointa politica.

  • Exemplul Cehoslovaciei este graitor

Istoria nu e deloc complicata. Devine sofisticata doar cand e prost interpretata. Destramarea Cehoslovaciei in 1992 a dus la formarea cehiei si a Slovaciei. In ianuarie 1993, cele doua state au semnat un acord prin care au convenit sa isi pastreze moneda comuna- coroana. Stiti cat a functionat acordul? Fix 38 de zile! In februarie, fiecare stat a tiparit alta moneda.

In general,  ţările care părăsesc uniuni monetare tind să devina mai democratice. Au de asemenea, tendinţa de a experimenta o inflatie mai ridicata, si episoade de volatilitate in economie.

Cum spuneam, de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, 69 de ţări, teritorii, sau alte entităţi (denumit în continuare “ţări”)au parasit diferite uniuni monetare. Alte 61  au preferat sa ramana.

Nu exista un scenariu tipic  dupa care se iese dintr-o Uniune Monetara. dar tările mai mari si mai bogate pot gestiona mai uşor cheltuielile asociate cu infiintarea unei monede proprii (Alesina şi Barro (2002). Astfel, veniturile bugetare devin foarte relevante atunci cand discutam despre parasirea unei UM. De regula, iesirea din UM e insotita de inflatie.

  • De ce in SUA se poate si in Europa nu? De ce nu ataca nimeni dolarul, desi datoria SUA e la fel de vulnerabila?

Pentru ca SUA e un popor care are aceeasi cultura. Cetateanul din Florida si cel de pe coasta de Vest stiu ca apartin aceluiasi Stat. In Europa, lucrurile nu stau deloc asa. Am mai spus si cu alte ocazii ca apartenenta culturalaeste foarte importanta. Ceea ce se petrece in UE seamana cu dragostea  cu de-a sila. Hans nu il are la inima pe Costantinos.  Gyorgy se uita catre Frederic cu rezerve. Dominique il saluta pe Gheorghe din obligatie si politete, nu din respect.

Constructia politica nu poate sustine esafodajul economic tot mai subred decat cu costuri tot mai ridicate. In actuala formula, Eurozona va trebui mentinuta la perfuzii continue.

Despre greci nu vreau sa ma pronunt. Cititi aici o carte valoroasa si corecta, sau aici un studiu (vedeti capitolul dedicat Greciei) si veti intelege de ce e aproape imposibil de conciliat merele cu perele.

Cat priveste isteria privitoare la efectele asupra Romaniei, sa nu cautam inca defibrilatoare. Cei care au fost zilele acestea in vizita turistica la greci stiu despre ce vorbesc.

P.S. Cred in continuare ca speranta de viata a zonelor monetare nu tine numai de indicatori si de cifre. Mai tine si de cat de inchegata cultural e zona, de cat de “uniti in cuget si-n simtiri” sunt oamenii. Eurolandul nu ar fi prima sau ultima uniune monetare care s-ar destrama pe fondul unor diferente culturale ireconciliabile.