Primăria lui Vanghelie va fi renovată de către Primăria Capitalei. 17 milioane euro vor fi cheltuite

Primaria lui Vanghelie va fi renovata de catre Primaria Capitalei. 17 milioane euro vor fi cheltuite

Primăria lui Vanghelie va fi renovată de către Primăria Capitalei. 17 milioane euro vor fi cheltuite
Sediul Primăriei Sectorului 5 de pe Bulevardul Regina Elisabeta va fi consolidat și restaurat cu bani de la bugetul Primăriei generale. Conform unui proiect aprobat, marți, de Consiliul General al Municipiului București, Primăria Capitalei va cheltui 17,7 milioane euro pentru ,,Consolidare, reabilitare, extindere şi restaurare faţadă imobil B-dul Regina Elisabeta nr. 29 – 31″. Clădirea are statut de monument istoric. Lucrările se vor desfășura pe parcursul a doi ani.

 

Sediul Primăriei Sectorului 5, condusă de Marian Vanghelie, va primi o nouă față. Conform unui proiect aprobat, marți, de Consiliul General al Municipiului București, Primăria Capitalei va finanța cu bani de la bugetul local proiectul ,,Consolidare, reabilitare, extindere şi restaurare faţadă imobil B-dul Regina Elisabeta nr. 29 – 31″. Costul lucrărilor este de 78,8 milioane lei (17,7 milioane euro), potrivit indicatorilor tehnico-economici cuprinși în proiect.

Clădirea de pe Regina Elisabeta 29-31 a fost transmisă gratuit de Primăria Capitalei în administrarea Primăriei Sectorului 5 în anul 1991.

Imobilul face parte din Ansamblul de Arhitectură Bd. Elisabeta și este înscrisă în Lista monumentelor istorice sub numele Palatul fostei Eforii a Spitalelor Civile.

Clădirea este alcătuită din 6 corpuri, construite în perioade diferite. Corpul A este edificat la sfârșitul secolului al XIX-lea, are regim de înălțime S+P+M+2E+3Eparțial, iar fațada are statut de monument de arhitectură. Parterul este destinat comerțului, iar etajele superioare sunt ocupate de funcționarii Primăriei Sectorului 5.

Corpul B a fost construit după 1977, are regim de înălțime S+P+1E și are destinație de spațiu de birouri.

Corpurile C, D și E, sunt construcții „parazite”, fiind ridicate fără autorizație. „Aceste corpuri fie sunt în proprietatea, fie sunt exploatate abuziv de societățile comerciale ce dețin spațiile de la parterul și subsolul corpului A” , se precizează în raportul de specialitate al Primăriei Capitalei.

Proiectul prevede condolidarea corpurilor principale, refacerea acoperișului, demolarea parțială și reabilitarea corpurilor lipite ulterior, „în scopul încadrării clădirii în clasa de risc seismic RIV și a revenirii la forma inițială a volumetriei și proporțiilor clădirii monument istoric”.

Lucrările se vor desfășura pe parcursul a doi ani.

sursa-http://www.b365.ro/primaria-capitalei-va-cheltui-17-7-milioane-euro-pentru-a-renova-primaria-lui-vanghelie_227843.html