Un acvariu uriaș cu tunel pentru observarea vieții marine și centru de cercetare va fi construit în București. Aquadom-ul, după cum a fost numit proiectul, va fi „semi-îngropat” în Parcul Tineretului, în locul în care ar fi trebuit să fie construită prima sală polivalentă. Investiția a fost inclusă în proiectul de buget al Primăriei Capitalei pentru acest an. În 2015 va fi realizat studiul de fezabilitate, urmând ca anul viitor să înceapă lucrările de execuție. Proiectul va fi realizat prin parteneriat public-privat, potrivit reprezentanților Primăriei Capitalei.
Foto: PMB
Primăria Capitalei vrea să construiască un Complex Muzeal al Biodiversității Acvatice în Parcul Tineretului. Aquadom-ul, după cum a fost denumit proiectul, va avea acvariu uriaș cu tuneluri pentru observarea vieții subacvatice, dar și spații pentru cursuri și ateliere. B365.ro a mai scris despre acest proiect în august 2014 însă de atunci locația s-a schimbat și, în plus, au fost alocați și primii bani pentru realizarea lui. Astfel, în august, reprezentanții B365.ro, ne spuneau că Aquadom-ul va fi construit în Parcul Văcărești.
„Am renunțat la Parcul Văcărești din cauza situației juridice incerte a locației. Până la urmă va fi construit în Parcul Tineretului acolo unde trebuia să fie prima sală polivalentă. Acvariul va fi semi-îngropat, deci nu va afecta spațiul verde din parc”, a declarat pentru B365.ro, Bogdan Hreapcă, director general al Direcției de Investiției din cadrul Primăriei Capitalei.
Aquadom-ul a fost inclus în proiectul de buget pentru acest an. Astfel, 700.000 lei (158.000 euro) au fost alocați pentru realizarea studiului de fezabilitate.
„În acest an vom demara licitația pentru studiul de fezabilitate. Vom beneficia și de ajutorul lui Philippe Cousteau, nepotul și urmașul în ale cercetării al lui Jacques Cousteau. El va lucra cu noi la acest proiect gratuit, în calitate de consultant”, a mai spus Bogdan Hreapcă.
Aquadom-ul va cuprinde un acvariu uriaș și tuneluri pentru observarea vieții subacvatice, habitate recreate pentru mamifere din zona arctică, dar și spații publice pentru organizarea de cursuri, ateliere și spectacole.
„Va fi un acvariu la 360 de grade. Nu doar un simplu tunel. Vizitatorii vor putea observa animalele deasupra lor. E ca și cum vor fi în ocean”, a explicat Bogdan Hreapcă.
Dacă studiul de fezabilitate va fi terminat în acest an, directorul general de la Investiții spune că anul viitor ar putea începe deja lucrările de execuție a proiectului. Lucrarea va fi realizată în parteneriat public-privat.
Proiectul de buget pentru acest an se află încă în dezbatere publică și urmează să fie suspus aprobării Consiliului General al Municipiului București în această lună.
sursa-http://www.b365.ro/acvariu-cu-tunel-pentru-observarea-vietii-marine-construit-sub-pamant-in-parcul-tineretului_227993.html