Banca Nationala a Elvetiei. Societate anonima, anonima, dar s-o stim si noi..!

Cine este institutia care a provocat panica in randul tuturor debitorilor in franci elvetieni din lume? Cum se iau acolo deciziile? Care sunst criteriile care conteaza cu adevarat? S-o spunem din prima: Banca Elvetiei este o societate anonima pe actiuni, avand capitalul de 25 de mil. de franci impartit in actiuni a cate 250 de franci. Adica 100.000 de actiuni, raspandite intre 2.299 de actionari persoane fizice care detin 40,3% din actiuni iar restul- colectivitati locale si banci locale. Sa precizam doar ca si actuala Banca Nationala a Romaniei era tot o societate anonimă .

E drept, cu un capital social de 30.000.000 lei (60.000 acţiuni) şi cu privilegiul exclusiv de a emite bilete de bancă la purtător. Statul (ma refer la cazul Romaniei) deţinea o treime din acţiuni, iar restul de două treimi aparţineau particularilor. De aici.

În schimbul concesionării privilegiului de emisiune de către stat pentru o perioadă de 20 de ani, Banca îşi asuma mai multe obligaţii: retragerea din circulaţie, în cel mult patru ani, a biletelor ipotecare; înfiinţarea de sucursale şi agenţii în principalele oraşe şi, în special, în fiecare reşedinţă de judeţ (măsură menită să uşureze răspândirea în teritoriu a noilor mijloace de plată şi efectuarea serviciului de trezorerie), Iaşi, Galaţi, Brăila şi Craiova fiind primele avute în vedere prin lege; plasarea unei sume, egală cu jumătate din capitalul social vărsat, în efecte publice româneşti; efectuarea fără nici o indemnizaţie a serviciului de casierie pentru stat. De asemenea, Legea prevedea pentru operaţiunile de scont ale băncii o dobândă maximă de 7%, ceea ce reprezenta un credit ieftin.

În prima etapă, pentru constituirea şi funcţionarea BNR, erau suficiente subscrierea şi depunerea efectivă a 24.000 de acţiuni, reprezentând un capital social de 12.000.000 lei. Pentru restul de 18.000.000 lei, până la completarea capitalului stabilit iniţial, urma, la momentul oportun, să se facă alte 2 emisiuni de câte 9 milioane.