Jumatate dintre familiile de romani nu au niciun salariat sau angajat, arata datele INS rezultate in urma Recensamantului, iar un sfert dintre familii au doar un salariat in componenta.Privite din alt unghi, cifrele ne mai arata ceva: in Romania, la fiecare 7 case avem un bugetar.
In privinta numarului personalului bugetar, datele sunt luate de pe site-ul Ministrului pentru Buget, dl. Liviu Voinea. Ele arata asa:
E mult, e putin? Daca ne uitam la calitatea serviciilor, spunem ca e mult. Daca ne uitam la alte tari din zona (in care calitatea serviciilor este mai buna), putem admite ca se poate si mai bine. Una peste alta, numarul persoanelor care lucreaza intr-o familie ne spune mult mai mult decat cifra in sine.
Ne-avand surse de bani, o buna parte dintre familii se aduna si locuiesc impreuna cu generatia anterioara sau chiar cu cea de dinaintea parintilor. Asta contribuie la eliberarea de locuinte, in momentul de fata Romania contabilizand un stoc urias de locuinte ne-ocupate. Imaginea o aveti mai jos:
Dintre acestea, circa jumatate sunt de vanzare, un sfert de inchiriat iar restul sunt tinute in asteptarea unor preturi mai bune.
Aceste case goale pun presiune pe piata imobiliara si pe cea a creditului bancar. Bancile incearca sa suplineasca lipsa de activitate in materie de creditare prin comisioane mai mari si o vigilenta dusa la limita paranoiei. Ca urmare, companiile noi sau care nu au un istoric excelent cu banca, se trezesc cu limitarea liniilor de credit anterioare, vazandu-se ele insele in situatia restrangerii activitatii. Adica a punerii pe liber a unor angajati. Care, ramanand fara serviciu, se vor muta si ei in casa parintilor, eliberand o locuinta pe care o s-o puna in vanzare etc.
Problema nu e nici deficitul de cont curent, nici cel al balantei comerciale, ci locurile de munca. Programele guvernamentale de stimulare a antreprenoriatului sunt o picatura utila, dar nu toti se nasc antreprenori din pacate. Una dintre solutii ar putea fi-pe termen determinat- cresterea investitiilor publice si crearea de locuri de munca.Dar pentru asta iti trebuie fie programe si strategii bine fundamentate, fie oameni vizionari. Din pacate, nu avem nici una, nici alta.