Regie excelenta, scenariul si mai ales interpretarea, de doi bani- Regia Autonoma de Transport Bucuresti

Regia Autonoma de Transport Bucuresti a facut publice, luni, salariile directorilor dupa ce in ultimele saptamani primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca acestea sunt foarte mari. Mai exact, S.O. a spus ca unul dintre directori avea o leafa de 28.000 lei (6.500 eur)  pe luna. Potrivit informatiilor RATB, salariile celor sase directori executivi ai Regiei sunt in jurul sumei de 70.000 lei – 1.600 euro/luna, mult mai mici decat ce a declarat primarul general. Directorul general primeste circa 4.400 lei/luna-1.000 de euro,scrie HotNews.ro. Sa recapitulam putin.

 

2012, septembrie. RATB si Metrorex se pregatesc de greva. In plina criza ei isi mareau salariile si isi parafau printr-un acord discret conservarea locurilor de munca. Metrorex si RATB sunt totusi companii de stat. Statul taia in acele vremi pe unde apuca locuri de munca si salarii. Cele doua pitzipoance de stat erau insa obiectul unei de neinteles protectii sociale. In 2008, criza izbucnise si in Romania. Contractele RATB se re-negociau de zor. Potrivit Protocolului  Nr.  35.288  din  23.06.2008, s-au convenit de comun acordurmătoarele:

1) Indexarea grilei de salarizare cu 22% în 2 etape, după cum urmează:
a) Acordarea unei creşteri medii salariale de 10%, procent aplicat la fondul de salarii tarifar valabil la 30.06.2008;

b) Acordarea unei creşteri medii salariale de 12%, procent aplicat la fondul de salarii tarifar valabil la data de 30.06.2008 ”

Un an mai tarziu, se incheie Protocolul Nr.  45490  din  26.10.2009, unde scrie asa: Pe perioada valabilităţii Contractului Colectiv de Muncă se vor lua măsuri în vederea garantării locului de muncă pentru toţi salariaţii Regiei. Plus actualizarea salariilor cu inflatia samd.

Gasiti in linkul de mai jos documentul:

CCM RATB 2009 – 2010 Negociat 29 10 2009

CCM RATB 2005-2006, dar e putin relevant

Sa revenim deci in 2012. E criza, angajatii regiilor autonome s-au indatorat si au nevoie de bani ca sa isi poata plati ratele la banci. Una dintre solutii? Presiuni pentru cresteri salariale. E normal. Anormal este insa ca ele sa fie aprobate. Copacii nu cresc pana la cer, vorba cuiva. Se mai si opresc.

Inutil sa spun ca ei au fost indirect incurajati politic. Nimeni nu le-a spus ca nu se poate trai cu bani tot mai multi fara ca cineva sa traiasca cu bani tot mai putini. 

Nu suntem obligati sa suportam o eventuala scumpire a biletelor RATB in conditiile in care, potrivit documentelor pe care le-am primit, RATB isi spala rufele punandu-i pe altii sa achite apa si sapunul..

Sa luam documentele. Contractul colectiv de munca din RATB. Il aveti aici.

Sa luam unProtocol. La punctul 5 zice de garantarea pastrarii locului de munca pentru toti salariatii Regiei.  Merita citit intregul document.

Sa mai luam un act. Asta merita citit cap-coada.. Si atunci de ce sa suport eu lipsa lor de ajustari?

Ar merita puse si contractele anterioare, incepand cu  2006 incoace. RATB sa isi faca ordine in ograda si abia dupa aceea sa iasa la discutii.

Nu mai vorbesc de calitatea unor oameni de acolo…Alte detalii, aici

RATB, esti campionul meu. In Viena, in tramvai, aveam la dispozitie sa citesc ziarele din acea zi, gratuit. In Frankfurt, la fel. In Suedia nu mai zic, ca stiu ca nu sunteti fani SF.

PS Cea mai recenta interactiune cu un angajat RATB a fost cand pe linia lui 232 neavand timp -tot din vina lor- sa-mi validez cardul i-am spus controlorului ca e ok, sa-mi taie chitanta pentru amenda de 50 de lei. La care el zice:”Hai dom`ne, nici 10 lei nu ai pentru sufletelul meu? Ce rost are sa mai fac o chitanta…?” N-am avut nimic pentru sufletelul lui. Dovada sta chitanta.