Am vizitat câteva orașe mari ale lumii și peste tot m-a impresionat grija pentru decorarea și înfrumusețarea spațiului, mai ales în zonele cu specific istoric și turistic. Dincolo de atmosfera specifică dată de arhitectura și istoria locurilor, pitorescul venea și din grija pentru detaliu, prin frumusețea lucrului mic, fie el atins de patina timpului, fie creație modernă, dar integrat cu grijă spațiului cultural. Mici expoziții, de fotografii, tablouri, obiecte de colecție ale unor artiști contemporani, profesioniști, dar mai ales amatori, colorează și dau parcă mai multă viață zonelor culturale sau turistice, fac legătura între trecut și prezent și lasă impresia că pasiunea și arta nu sunt doar apanajul strămoșilor. Iar copiii noștri pot învăța de aici că trambulina trecutului nu este doar un scop un sine, ci și un mijloc pentru a-ți dezvolta și exprima propriile talente, gusturi și pasiuni.
Am văzut astăzi o mică expoziție de bijuterii în holul Bibliotecii Metropolitane Mihail Sadoveanu care se potrivea foarte bine locului și atmosferei culturale. Doamna profesoară Mariana Tănăsescu, astăzi pensionară, pasionată de frumos toată viața, a învățat singură să realizeze bijuterii în stil soutache. Tehnica de lucru este numită așa după numele materialului cu care se lucrează, şi anume firul/şnurul, în franceză soutache. La origini, acest şnur tip panglică îngustă era folosit pentru uniformele militare, pentru a indica rangul. Astăzi acest şnur are o largă utilizare pentru marginile draperiilor, pentru uniforme sportive sau chiar la legarea cărţilor. Şnurul soutache avea în trecut în componenţă un amestec de mătase şi lână, precum şi fire metalice. În secolul 20 şnurul soutache a început să fie ţesut şi din fire sintetice.
Poți crea astfel bijuterii din orice: mărgele, plastic, materiale din natură (lemn, scoici, pietre), având nevoie de ac, ață și multă răbdare și imaginație. Dar satisfacția finală este deosebită pentru că nici o bijuterie nu seamănă cu alta și toate exprimă frumosul!
Pentru informare, doamna profesoară coordonează la Centrul Recreativ din Louis Calderon un cerc de handmade, la care sunt invitate toate doamnele care locuiesc în sectorul 2. Cercul are loc săptămânal, în ziua de marți, între 11-13.
Mi-aș dori multiplicarea unor astfel de activități în toate sectoarele, dar mai ales facilitarea accesului generației tinere spre culoare, imaginație, răbdare, pasiune și frumos!