Bulgaria, Republica Cehă, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România şi Suedia sunt tarile UE care au obtinut o derogare de la adoptarea euro. Cu alte cuvinte, mai devreme sau mai tarziu vor trebui sa renunte la moneda nationala. E drept, alti membri ai Uniunii si-au negociat prin tratate amanarea adoptarii euro in vreme ce altii au spus raspicat de la inceput ca nu vor renuntat la monedele lor( Marea Britanie). Exista insa si tari care nu sunt in Uniunea Europeana dar care utilizeaza moneda euro (Andorra) sau altele -tot nemembri UE- care au anuntat ca vor trece la euro. In partile urmatoare, despre cum se trece la euro in mod practic (studiu de caz pe una dintre tarile care au adoptat moneda unica) iar in partea a treia, ce ar insemna pentru Romania trecerea la moneda unica.
Derogarile daneze
Danemarca a obtinut prin Tratatul de la Edinburgh urmatoarele:.
- Un protocol special care ii permite sa controleze cumpararea de case secundare de catre nationalii non-danezi.
- Danemarca nu este obligata sa ia parte la moneda unica si a refuzat abolirea monedei nationale, Kronul, intr-un alt referendul de pe 28 septembrie 2000.
- Danemarca nu este obligata de legislatia primului pilon in ceea ce priveste Justitia si Afacerile Interne si cetatenia UE.
- Danemarca nu ia parte la cooperarea pentru aparare in UE.
Ziceam insa ca nu ma voi referi in mod special la danezi. Sa luam celelalte tari cu derogare, pe rand
Republica Cehă are obligatia, la fel ca Romania, adoptarea euro în conformitate cu Tratatul de la Atena.
- Nu exista o data planificata pentru asta. Coroana cehă nu face parte din ERM II. De la aderarea la UE în 2004, Republica Cehă a adoptat o politică fiscală și monetară similară cu cea a Uniunii Europene.
- Deși țara este mai bine poziționată decât punct de vedere economic ceilalți candidați pentru aderarea la zona euro, la intrarea sa nu este de așteptat înainte de 2019, din cauza, unui euroscepticism acut.
- Spre sfârșitul anului 2010, o dezbatere aprinsa s-a instalat in Cehia cu priovire la negocierea unei optiuni similare celei obtinute de Danemarca. Această dezbatere a fost alimentată în parte de către presedintele eurosceptic Vaclav Klaus. Premierul Petr Necas a afirmat mai târziu că nu era necesară negocierea, deoarece Republica Cehă nu poate fi obligata să adere la ERM II. În consecință, Republica Cehă va alege singura data la care sa treaca la euro, fara nicio graba.
Ungaria
- Cea mai aproapiată dată la care Ungaria va putea adopta moneda euro este 2018, a declarat premierul Orban într-un interviu acordat postului public de radio MR1, transmite MTI. ‘Chiar şi cele mai optimiste prognoze spun că Ungaria nu va fi în măsură să adere la euro înainte de 2018′, a spus Viktor Orban.
- Ungaria va adera la zona euro doar atunci când zona euro “va oferi din nou o perspectivă” si când ţara va fi pregătită pentru asta, a declarat premierul Viktor Orban la Berlin, in cadrul unei conferinţe de presă comună cu Angela Merkel. “Nu respingem nicicum euro”, a spus Orban, adăugând că Ungaria va adopta euro doar când se vor întruni condiţiile pentru aceasta, deoarece a învăţat din greşelile altor ţări care acum suferă consecinţele aderării prea rapide la zona euro.
Letonia. Va adopta euro la 1 ianuarie 2014.
- Si-au propus sa intre in 2008, dar au amanat de doua ori acest pas. Statul baltic şi-a ancorat moneda naţională la euro din 2004, când a intrat în Uniunea Europeană (UE). Economia letonă se bazează foarte mult pe moneda unică, 90% din creditele acordate şi 50% din depozitele atrase de bănci fiind denominate în euro, potrivit agenţiei de evaluare financiară Fitch.
Lituania
- Va trece la euro din 2015, in ciuda disputelor interne pe aceasta tema. Guvernul Lituaniei a aprobat planul de aderare la zona euro, care prevede infiintarea de comisii si de grupuri de lucru pentru trecerea tarii la noua moneda. Strategia de trecere la euro va fi pusa in aplicare pe cateva niveluri in paralel.
- Lituania nu are probleme cu datoria de stat (36,5% din PIB), insa inflatia este subiectul cel mai dureros. In anul 2012, aceasta a fost de 2,8%, in timp ce nivelul mediu al celor mai de succes tari ale zonei euro in lupta cu inflatia – Franta, Germania si Italia – este de numai 1,87%.
- Impotriva aderarii la zona euro sunt Partidul Social-Democrat si Miscarea Liberala. “Daca lituanienii vor inregistra o scadere a productiei sau o crestere a somajului, ei nu vor putea sa rezolve aceste probleme prin metode monetare, adica sa tipareasca bani”, precizeaza un economist litunian.
Polonia.
- In urma cu cateva zile, oficialii polonezi au dat un semnal surprinzator fata de pozitiile publice anterioare, declarand ca s-au razgandit si ca vor, pana la urma, sa faca parte din zona euro. Va urma o dezbatere nationala asupra modului si momentului in care sa sa faca acest lucru. Guvernul din Varsovia, declarase anterior ca zona euro trebuie sa-si rezolve problemele inainte ca Polonia, a sasea economie din Uniunea Europeana, sa ia in considerare aderarea la euro. Avand in vedere ca unele state membre sunt prospere, iar altele in pragul falimentului, ministrul lor de finante a spus ca Polonia trebuie sa faca mult mai mult decat sa atinga tintele economice necesare intrarii in zona euro.
- Intentia de aderare la euro a existat in 2008, insa prabusirea bancii Lehman Brothers si recesiunea mondiala ce a urmat i-au schimbat planurile.
- Tara indeplineste doar una din conditiile aderarii, respectiv o datorie guvernamentala de sub 60 la suta din produsul intern brut. Insa, pe masura ce rata inflatiei si deficitul bugetar inregistreaza o scadere accelerata, are toate sansele de a indeplini si aceste conditii pana in 2015.
- Rostowski a reusit sa reduca deficitul bugetar al tarii de 7,8 la suta din PIB, in 2010, la 3,4 la suta, anul trecut, in timp ce deficitul structural este de numai 2,2% din PIB.De asemenea, guvernul a reformat sistemul de pensii si a luat masuri pentru imbunatatirea mediului de afaceri.
- Sprijinul populatiei pentru euro a scazut, iar, intr-un sondaj recent, doar 20 la suta din respondenti au declarat ca sunt de acord cu aderarea.
- Partidul de opozitie de dreapta, Lege si Justitie, se opune, fiind determinat sa apare zlotul si fiind de parere ca tara poate intra in zona euro doar dupa cateva decenii.
- Fara sprijinul opozitiei, Tusk nu poate obtine votul a doua treimi din parlament, lucru necesar pentru modificarea Constitutiei astfel incat sa I se permita Bancii Centrale Europene sa preia o parte din functiile bancii centrale poloneze.
Suedia
- Nu intentioneaza sa treaca in curand la euro, atata vreme cat la referendumul organizat populatia a fost vadit impotriva.Tara a mai facut parte dintr-o uniune monetara, prin 1873, cand impreuna cu Danemarca si Norvegia au format Uniunea Monetară Scandinavă, avand ca moneda dolarul suedez
Exista insa si tari care nu sunt membre ale Uniunii Europene dar care utilizeaza euro pe teritoriul lor. Andorra este una dintre acestea, urmand sa treaca la euro Colectivitatea Insulelor Wallis și Futuna sau Polinezia franceza.