Evul Mediu a fost o perioadă în care folclorul, legendele, miturile și oralitatea jucau un rol extrem de important. Oamenii evului mediu credeau în foarte multe lucruri. Unele dintre aceste credințe erau susținute de Biserică – cele cu tentă creștină; altele erau combătute. Câteva legende, precum cea a lui Robin Hood, ne sunt cunoscute și nouă, prin intermediul literaturii, dar mai ales al filmului. Altele s-au pierdut în timp.
Triburile pierdute
Legenda celor zece triburi pierdute se referă la anticele triburi din Israel care dispar din povestirile biblice după distrugerea regatului Israel. Mulți evrei cred încă în existența acestor triburi și în eventuala reîntoarcere a lor la lumină. Mitul se bazează doar parțial pe documente și informații istorice autentice, în timp ce restul e doar tradiție religioasă și speculație. Există foarte multe lucrări scrise despre Triburile Pierdute, dar de fapt nicio sursă nu poate oferi un răspuns complet. Unii cercetători au studiat această chestiune, ba chiar au susținut că ar avea dovezi concrete ale existenței triburiilor. Totuși, sursele religioase rămân singurele care susțin continuitatea acestor triburi. Cartea lui Mormon sugerează că amerindienii s-ar trage de la unul din aceste triburi.
Fântâna Tinereții
Fântâna Tinereții este un izvor legendar care ar reda tinerețea celui care bea din apele sale. Majoritatea poveștilor plasează Fântâna în Florida de azi, unde ar fi fost descoperită de Juan Ponce de Leon. Tinerețea veșnică e un dar căutat deseori în mituri și legende, din cele mai vech timpuri, iar poveștile despre elixirul vieții sau piatra filosofală sunt comune în zona Eurasiei. Din nefericire, în afara fragmentelor păstrate în cronicele spaniole, nu se cunosc versiuni timpurii, de dinainte ca Florida să fie descoperită, ale acestei legende.
Regele Arthur
Regele Arthur este un legendar lider britan care, conform poveștilor medievale, a condus lupta împotriva invadatorilor saxoni la începutul secolului al VI-lea. Detaliile poveștii lui Arthus sunt compuse în mare parte din folclor și invenții literare, iar existența sa este încă subiect de dezbatere printre istorici. Unii consideră – pe baza a două lucrări medievale, Historia Brittonum și Annales Cambriae – că legenda are la bază un personaj real, anume figura unui lider care a luptat împotriva saxonilor. Însă nu există dovezi atât de timpurii, de secol VI, care să demonstreze că Arthur ar fi existat.
Evreul rătăcitor
Evreul Rătăcitor este o figură importantă a foclorului medieval creștin, a cărui legendă începe să se răspândească prin Europa secolului al XIII-lea. Legenda vorbește de un evreu care l-a tachinat pe Iisus pe drumul spre Golgota, iar apoi a fost blestemat să rătăcească pe pământ până la a doua venire a lui Iisus. Natura exactă a ”indiscreției” sale variază în funcție poveste, ca și aspecte ale caracterului său. Uneori e prezentat ca meșteșugar, alteori ca portarul lui Pilat din Pont. Originile legendei sunt încă subiect de dezbatere, deși mulți sunt de părere că povestea prezintă o similitudine importantă cu cea a lui Cain, care primește o pedepasă similară – să rătăcească pe pământ fără să mai culeagă vreodată roadele acestuia.
Robin Hood
Robin Hood este figura arhetipală a folclorului britanic. Povestea își are originile în perioada medievală, dar rămâne și astăzi foarte bine cunoscută în cultura populară ca cel care fura de la bogați pentru a da săracilor. Conform unor păreri, legenda și-ar avea originile în personaje reale sau în povești despre haiduci reali precum Hereward the Wake, Eustace the Monk, Fulk FitzWarin, și William Wallace. Sursele timpurii vorbesc de un Robin Hood ca fiind un țăran liber, dar mai tărziu a fost reprezentat ca un aristocrat deposedat în mod nedrept de pământurile sale și forțat să devină haiduc de un șerif lipsit de scrupule.
Sfântul Graal
Conform mitologiei creștine, Sfântul Graal este un obiect sacru folosit de Iisus la Cina cea de Taină, și care ar avea puteri miraculoase. Legenda Sfântului Graal a apărut sub formă scrisă în poemele medievale timpurii, derivată probabil din tradiția orală creștină. Căutarea Sfântului Graal – motiv ce apare pentru prima oară în operele lui Chrétien de Troyes – e strâns legată de o altă legendă, a Regelui Arthur, și de povestea cruciadelor.
Țara Preotului Ioan
Legendele despre Preotul Ioan, foarte populare în Europa între secolele XII-XVII, vorbesc de un patriarh creștin și rege care ar fi condus un popor creștin undeva în mijlocul masei de musulmani și păgâni din Orient. Descendent al unuia dintre cei trei magi, preotul Ioan ar fi fost un rege generos și om virtuos, conducătorul unui tărâm plin de bogății și creaturi ciudate. În regatul său s-ar fi găsit minuni precum Porțile lui Alexandru sau Fântâna Tinereții, ba chiar teritoriul s-ar fi aflat la marginea paradisului. Deși n-au existat niciodată dovezi care să sugereze măcar autenticitatea acestui personaj, această credință medievală a circulat prin Europa timp de secole și a influențat, direct sau indirect, istoria lumii prin faptul că a încurajat explorările europenilor, pe misionari și pe vănătorii de comori.
Sursă: FRONTPRESS
Autor: Andreea Lupşor
http://www.certitudinea.ro/articole/de-la-lume-adunate/view/despre-legendele-evului-mediu