„Pe Relu Fenechiu nici mama lui nu-l va mai iubi. Ca pe Iuda!”

Ne aflăm din nou – pentru a câta oară? – sub presiuni atât interne cât şi externe. În mod normal guvernul care, cel puţin teoretic, reprezintă statul ar trebui să aibă capacitatea de a răspunde cu soluţii benefice pentru ţară acestor presiuni.

 

În cazul nostru însă am ajuns la situaţia paradoxală când statul nu mai reprezintă poporul. Statul ia prin taxe, impozite şi amenzi (biruri) cam jumătate din ceea ce produce poporul, întreţinând un aparat administrativ monstruos şi ineficient, fără a da înapoi serviciile aşteptate.

Ne aşteptăm să primim sănătate de calitate, educaţie de calitate, servicii fiscale neîmpovărătoare, drumuri de calitate, un transport pe distanţe lungi, ieftin şi eficient, însă primim altceva. Prin alungarea medicilor din ţară, sănătatea a ajuns să facă comerţ cu medicamente, în loc să prevină îmbolnăvirea. Prin salarizarea minimalizată şi presiunea administraţiei, educaţia vinde diplome, nu formează personalităţi. Sistemul bancar face camătă în loc să investească în economie. Transporturile sunt făcute să-i îngraşe pe baronii asfalturilor, în loc să ofere condiţii bune de transport, iar lista poate continua pe multe alte domenii.

 

“Suntem gata să vindem pe nimic ultimele întreprinderi productive”

 

Este limpede că toate aceste “beneficii” aduse de stat au făcut ca situaţia economică să fie la pământ, în momentul în care poporul este pus să plătească datoriile mafiei ce stă în spatele structurilor statului. Aici intervine decizia guvernului, care are puţine posibilităţi de acţiune. Datoriile se pot plăti fie prin mărirea birurilor şi introducerea recuperatorilor de datorii în joc, fie prin investiţii în sectoarele productive şi în tot ce sprijină aceste sectoare, precum sănătatea sau educaţia de calitate, cercetarea inovativă şi inovarea tehnologică, mediul natural sănătos etc. Există şi varianta combinată a recuperărilor făcute asupra banilor mafioţi, investiţi apoi în refacerea şi stabilizarea economică, implicit plata datoriilor prin lansarea pe piaţă a unor produse româneşti făcute pe baza unor patente şi invenţii tot româneşti.

Sunt convins că aceste variante sunt luate în calcul de către guvern, însă aici intervine presiunea externă. FMI, acum, nu mai promite bani, ci impune reguli şi măsuri recuperatorii pentru banii împrumutaţi anterior. Guvernul nu are tăria de a face ceea ce trebuie şi de a răspunde ferm băncilor internaţionale, prin măsuri economice stimulative economic, ci este gata să vândă vaca naţională la kilogram, în loc să o însănătoşeasca şi să o ajute să dea din nou lapte. Suntem gata, cu alte cuvinte, să vindem pe nimic ultimele întreprinderi productive, sistemul de transport CFR, să desfiinţăm spitalele CFR, căci nu mai vedem necesitatea unui sistem de transporturi rutiere, deoarece nu mai avem intenţia de a dezvolta economia productivă.

 

Relu Fenechiu: ori e afon profesional, ori e vândut intereselor străine, ori are  o sănătate mintală precară

 

 Aceste decizii sunt luate cu ajutorul unor cozi de topor precum Relu Fenechiu, ministru cu dosar penal, infractor în guvern, pe care nu-l va mai iubi nici mama lui, ca pe Iuda, căci această sacrificare a potenţialului de revenire a economiei ne condamnă la dispariţie.

 

Desfiinţând spitalele CFR şi sistemul de transporturi marfă, vom fi fragili la diversele crize şi lipsiţi de mobilitate în faţa diverselor pericole. A doua armată a ţării, căile ferate, ne dă încă posibilitatea de a reconstrui o industrie, unde transportul materiei prime şi a mărfurilor să nu depăşească preţul de producţie, să mai facem faţă la crizele de sănătate din transporturi prin servicii specializate, să avem o linie de intervenţie rapidă în cazul crizelor de mediu.

 

Oricâtă bunăvoinţă am avea,  nu putem să nu ne întrebăm dacă indivizii ca Relu Fenechiu au fost testaţi profesional, moral, intelectual sau medical psihiatric, în clipa în care li s-a pus în faţă portofoliul de ministru. Decizii antinaţionale ca cele pe care le promovează pot fi luate doar dacă este complet afon profesional, sau este vândut intereselor străine, sau are o capacitate intelectuală sub limita admisibilă, sau este cu o sănătate mintală precară. Poate mai există şi alte cauze însă, oricum, cazul Fenechiu îndeamnă societatea civilă să ceară evaluarea ministeriabililor înaintea numirii pe post.

 

Cazul Fenechiu pune sub semnul întrebării întregul guvern, deşi sunt şi miniştri bine intenţionaţi, motivaţi pozitiv să rezolve probleme actuale şi care pot face ceea ce trebuie ca să ieşim din criză.

 

 

Solicităm evaluarea intelectuală şi psihiatrică a ministrului Relu Fenechiu

 

Vorba lui Murphy: dacă torni un pahar de apă curată într-o găleată de lături, obţii lături; dacă torni un pahar de lături într-o găleată de apă curată, obţii tot lături. Cerem acestor miniştri, care sunt puşi să apere interesul naţional, să ia atitudinea corespunzătoare şi să nu trădeze încrederea populaţiei care i-a votat să-i reprezinte şi să lucreze pentru binele naţional. Solicităm, de asemenea, o evaluare profesională şi morală, prin transparentizarea dosarelor penale ale acestuia, intelectuală, prin test IQ, şi psihiatrică a ministrului Relu Fenechiu, pentru a afla ce caută pe acel post, cum a ajuns acolo, ce face acolo, de ce face ceea ce face şi a vedea cum poate coborî de acolo fără să pună toată ţara în pericol.

 

 

NOTA ISPRAVNICULUI: Florian Colceag este licenţiat în matematici fractale, doctor în economie şi specialist internaţional în guvernanţă sustenabilă. Este consultat, în probleme de criză economică, politică sau socială, de medii diplomatice şi de bussiness ale multor state (printre care şi China), dar şi de experţii internaţionali  în managementul crizelor, din a căror comunitate face parte. În România continuă să nu-l solicite nimeni din mediul guvernamental…

Profesor cu peste 20 de ani de experienţă în educaţia copiilor supradotaţi şi în antrenarea olimpicilor la matematică, a obţinut peste 60 de medalii de aur la competiţii internaţionale în această disciplină. Este reprezentant în România al World Council for Gifted and Talented Education. Profesorul Florian Colceag este, de asemenea, fondatorul IRSCA Gifted Education – România (asociaţie non-profit cu scopul de a promova şi sprijini dezvoltarea persoanelor cu har şi talent în toate domeniile) şi preşedintele EDUGATE (Consorţiul Român pentru Educaţia Copiilor şi Tinerilor Supradotaţi si Talentaţi). Este autorul proiectului „Noua Constituţie” (făcut deja public), coautor al „Programului de Retehnologizare şi Modernizare Tehnologică a României” şi, în sfârşit al proiectului MODELUL DE ŢARĂ.

 
 
Autor: Prof. Dr. FLORIAN COLCEAG