Evul Mediu este vazut, de cele mai multe ori, ca o perioada in care oamenii se imbaiau cam tot atat de des pe cat mergem noi la dentist, in care decapitarile erau la ordinea zilei, iar Biserica abia astepta sa mai arda vreo presupusa vrajitoare pe rug. O greseala comuna fondata pe filmele si romanele epocii nostre. Daca ar fi sa realizam o analiza succinta a catorva izvoare istorice, vom afla ca Evul Mediu nu este cea mai intunecata perioada a istoriei noastre, asa cum am fost invatati si ca cele mai multe atrocitati s-au intamplat cu mult mai aproape de istoria moderna.
În continuare vă prezentăm şase mituri false despre Evul Mediu.
1. În Evul Mediu oamenii nu făceau baie
Ideea comun impartasita este ca in Evul Mediu oamenii nu prea se imbaiau. Si, prin urmare, miroseau foarte urat. Eh, bine, realitatea era cu totul alta. Nu numai ca in cele mai multe orase erau construite bai comunale unde oamenii se adunau zilnic, dar igiena si curatenia erau foarte apreciate. Unii se imbaia zilnic, altii ceva mai rar, dar cert este ca toata lumea facea baie.
Cu toate acestea, imaginea omului medieval nespalat nu a aparut de nicaieri, ci a avut un fundament. Pe la mijlocul secolului al paisprezecelea, Moartea Neagra facea ravagii in Europa. Intr-un fel sau altul, a fost raspandita ideea ca esti mai expus bolii atunci cand faci baie, pentru ca spalandu-te, porii se deschid. Ca rezultat, la inceputul istoriei moderene, baia a ajuns sa fie considerata daunatoare. Prin urmare, este foarte probabil ca George Washington sa fi mirosit mai urat decat Richard Inima de Leu.
2. Pedeapsa cu moartea era ceva comun
In ciuda a ceea ce se crede, Evul Mediu avea un sistem juridic functional, iar procesele erau cat se poate de corecte. Cele mai multe comunitati medievale aveau un judecator in fata caruia erau adusi infractorii pentru a fi audiati. Pedeapsa cu moartea era cea mai severa forma de pedeapsa si era „pastrata” doar pentru cazurile grave ca tradare, crima sau incendiere.
La fel si decapitarile, erau rezervate, in special, nobililor si capetelor incoronate si doar atunci cand erau acuzati de tradare. Mai mult, executiile nu erau publice, ci aveau loc in interiorul castelului. Abia in timpul Revolutiei Franceze (1789-1795) decapitarile au devenit publice si la ordinea zilei.
3. Femeile erau nedereptăţite
Ideea ca femeile erau nedreptatite in Evul Mediu si ca singura lor responsabilitate era sa gateasca, faca curat si sa nasca prunci a aparut in anii 1960-1970. In realitate, femeile erau egale barbatilor si, de cele mai multe ori, femeile preluau afacerile sotilor sau tatilor. Diferenta cea mai mare in ceea ce priveste conceptul de feminism in Evul Mediu si cel modern este ca atunci se credea ca femeile erau „egale in demnitate, dar diferite in functie”, in timp ce acum sunt egale in „demnitate si functie”.
4. Oamenii munceau din greu şi mureau tineri
Ideea general impartasita este ca in Evul Mediu media de viata era 35-40 de ani. Faptul nu este chiar atat de departe de adevar, mai ales daca luam in considerare gradul ridicat al mortallitatii infantile. Vorbim totusi despre o perioada in care medicina nu era foarte avansata.
Reprezentarea generala este ca in Evul Mediu taranii munceau din zori pana in seara pe glia vreunui nobil. Adevarul este ca, acestia munceau, ca si noi, opt ore pe zi, cu pauze de masa lungi si o scurta siesta intre. Mai mult, taranii medievali aveau mai multe zile libere decat avem noi. Dumincile erau automat libere, aveau vacante lungi de Craciun, Paste si vara si cele mai multe zile de sfinti erau libere. In timpul liber, erau organizate festivaluri, asa ca oamenii in Evul Mediu nu doar ca munceau mai putin, dar si petreceau mai mult.
5. Oamenii credeau că Pământul este plat
In realitate, inca de la inceputul secolului al doisprezecelea pana si cel mai simplu si naiv muritor medieval stia ca Pamantul este rotund si nu plat. Chiar si expeditia lui Columb a fost bazata pe aceasta ipoteza. Cum a aparut, totusi, acest mit? In 1838, Washington Irving a scris un roman despre Christofor Columb. Cartea a fost o fictiune, insa anumite elemente au reusit sa se strecoare si sa se transforme in „fapte istorice”. Cum? Nu stim.
6. Oamenii erau inculţi şi ignoranţi
Nu numai ca oamenii nu credeau in Evul Mediu ca Pamantul este plat, dar a fost o perioada infloritoare pentru stiinta si filosofie. Evul Mediu a dat umanitatii unele din cele mai frumoase opere ale artei, muzicii si literaturii. Boethius, Boccaccio, Dante sau Machiavelli sunt doar cateva exemple in acest sens.
Este, de asemenea, perioada in care universitatile au inceput sa se raspandeasca in Europa, iar cavalerii cruciadelor pun in contact poporul cu civilizatia musulmana si practicile lor stiintifice si tehnice. Compasul sau astrolabul le-am imprumutat de la ei, de exemplu.
Sursă: Yuppy.ro
http://www.certitudinea.ro/articole/de-la-lume-adunate/view/Sase-mituri-false-despre-evul-mediu