Panou decorativ cu o bufnita al unei case din Ploiesti

Ploiestiul, numit Ploesti pana la accederea comunistilor pe deplin la putere, a reprezentat un oras foarte dinamic din punct de vedere economic si culturat al Regatului Romania si mai apoi al Romaniei Mari. Faptul ca este asezat pe vechiul drum comercial ce leaga cetatea Giurgiului de la Dunare cu Bucurestiul si Brasovul a fost primul sau element de inflorire, iar al doilea a fost reprezentat de exploatarea petrolului incepand cu anii 1890. In felul acesta orasul s-a dezvoltat exploziv, in perioada interbelica fiind unul dintre cele mai frumoase orase romanesti, cu edificii publice grandioase si de buna calitate arhitecturala. Nici persoanele private nu s-au lasat mai prejos, stilurile mic-paris, art-nouveau, eclectic, initial, iar apoi neo-romanesc, art-deco si modernist cunoscand o explozie formidabila.

Din pacate orasul a fost crunt lovit de WW2 si bombardamentele Aliatior, de furia demolarilor comuniste, de cutremurul din 1977 si mai nou de speculantii imobiliari. Cladirile ramase arata franturi din zilele sale de glorie, in contradictie cu cenusiul actual. Un asemenea exemplu este si panoul decorativ aflat pe balconul unei case din zona Postei.
Cladirea este una de colt, intr-un stil neo-romanesc cu influente variate si mult simplificata si modificata de-a lungul timpului. Cel mai elocvent exemplu este acoperisul turnului, care este refacut de curand intr-o maniera foarte simplista, renuntandu-se la elevatia coamei si la fleuron. Momentan aici isi are sediul Asociatia Veteranilor de Razboi – Filiala Prahova.
Ceea ce mi-a atras insa atentia este panoul decorativ cu motivul bufnitei, mai ales ca nu este una dintre temele uzuale ale acestui stil care se inspira din miturile populare si din traditia arhitecturala bisericeasca (motivele funiei, copacului vietii, gradinii Domnului, paunului, acvilei sau balaurului). Probabil ca proprietarul, vreun erudit, si-a dorit sa aibe un simbol al intelepciunii (conform traditiei grecesti), ci nu unul al terorii (in credintele populare romanesti bufnita este aducatoare de necazuri). Totusi poate face trimitere la variata fauna din Romania, simbolizand prin aceasta sentimentul popular al comuniunii cu natura.
Am gasit acest detaliu ca fiind interesant, elocvand efervescenta creatoare ce a fost brusc intrerupta de catre regimul comunist.
Poza de detaliu nu este una foarte reusita, caci orisicum m-as fi pozitionat nu puteam incadra corect din cauza firelor de electricitate, cablu tv, telefon sau internet care atarna in devalmasie prin toate localitatile Romaniei.