5. Dealurile de ciocolată – Filipine
Dealurile de Ciocolată din Filipine, aşa cum au fost numite, este unul dintre cele mai rare şi mai misterioase fenomene geologice de pe Terra, alcătuit din aproximativ 1268 dealuri conice, de aceeaşi mărime, răspândite pe o zonă de mai mult de 50 de km, în provincia Bohol. Aceste deauri sunt reprezentate şi pe drapelul regiunii că un simbol al frumuseţilor naturale filipineze.
Înălţimea dealurilor oscilează de la 30 până la 120 de metri în cel mai înalt punct, acestea formându-se în Pleistocen, în urmă cu aproximativ 2,5 miliarde de ani, sub acţiunea plăcilor tectonice care au ridicat calcarul de pe fundul oceanului.
O altă teorie susţine că dealurile misterioase au apărut sub acţiunea unui vulcan străvechi, acesta împingând la suprafaţa blocuri uriaşe de piatră acoperite de calcar marin. Acoperite în timp de vegetaţie, dealurile capătă în timpul sezonului secetos, din cauza lipsei ploilor, o culoare brună asemănătoare cu cea a ciocolatei, de aici rezultând şi neobişnuitul lor nume.
Sunt considerate cel de al treilea monument geologic din Filipine şi au fost propuse pentru includerea în patrimoniul UNESCO.
6. Antelope Canyon – Arizona, SUA
Considerat cel mai căutat şi mai vizitat canion din sud-vestul Statelor Unite, în ciuda faptului că frumuseţea să s-a dovedit de multe ori ucigătoare. Format din două secţiuni, canionul se află în ţinuturile Navajo din Arizona iar recent a fost declarat monument al naturii, turismul fiind efectuat numai sub atenta supraveghere a ghizilor specializaţi.
Canionul este deosebit de periculos, mai ales în timpul ploilor, şuvoaie ucigătoare de apa adunându-se în camerele subterane într-un timp incredibil de scurt. Nu mai departe de anul 1997, 11 turişti străini şi unul dintre ghizi au fost înghiţiţi de un torent de apa fără că cineva să sesizeze vreun pericol prealabil.
În prezent, canionul este închis turiştilor pentru circa cinci luni pe an, şi a fost dotat cu scări metalice pentru a preveni producerea altor accidente.