Războiul de 335 de ani

Un război care să dureze aproape trei secole şi jumătate şi care să nu producă absolut nicio victimă ar putea părea, cel mult, un subiect de român al unui scriitor cu o imaginaţiei extrem de bogată. Şi totuşi, acest război a avut loc, şi nu oriunde ci chiar în inima Europei.

Conflictul a fost deschis oficial în data de 17 aprilie 1651, atunci când Anglia se afla în prin război civil între parlamentarii lui Oliver Cromwell şi regaliştii susţinători ai Prinţului de Wales. Războiul mergea vădit către o victorie a lui Cromwell, cel care împinsese forţele regaliste până aproape de Cornwall, ultima redută a acestora.

În acelaşi timp, flota încă puternică a susţinătorilor Casei Regale îşi găsise refugiul în Insulele Scilly, acolo de unde se pregătea să atace în forţă navele oponenţilor. În virtutea unei mai vechi alianţe cu Anglia, Olanda decidea atunci să păstreze bunele relaţii cu ţara care o sprijinse în dobândirea independenţei faţă de Spania, şi se alia cu tabăra lui Oliver Cromwell, atâta vreme cât era evident că aceasta va câştiga războiul.

În consecinţă, flota olandeză, sub comanda amiralului Maarten Harpertszoon, a blocat navele regaliste în port, cerând reprezentaţilor Casei Regale despăgubiri uriaşe în virtutea unor mai vechi conflicte. Cum, evident, acestea nu au fost satisfacute, Olanda declară război Insulelor Scilly, asta şi că urmare a faptului că Anglia, în cea mai mare parte, se afla deja în mâinile parlamentărilor.

Lăsând la o parte strania declaraţie de război asupra unei mici părţi a unui alt stat, flota olandeză s-a retras în luna iunie a aceluiaşi an, fără să tragă un singur foc de armă, după ce regaliştii s-au predat în totalitate amiralului englez Robert Blake. Nimeni nu s-a gândit că mai era nevoie şi de un acord care să parafeze încheierea oficială a războiului.

De abia în 1985, un istoric scoţian a semnalat bizarul situaţiei, anunţând oficial atât autorităţile Insulelor Scilly cât şi guvernul olandez că se aflau în război de peste trei secole.

Un an mai târziu, la 17 aprilie 1986, la exact 335 de ani de la începerea conflictului, cele două părţi au semnat tratatul de încheiere a ostilităţilor. Războiul dintre Olanda şi Insulele Scilly a fost declarat ulterior drept cel mai lung din istorie şi totodată războiul cu cele mai puţine victime… nici una.