despre vorbitul in public

Vorbitul in public este o arta, care necesită abilităţi  ca oratoria şi retorica.  Sa vorbesti in fata unei multimi de straini, sau chiar a unor  oameni cunoscuti , nu este deloc uşor.  Este nevoie de multa  încredere  in sine şi curaj pentru a fi în măsură sa vorbiti fără frică în faţa unui public care   asculta atent tot ce spuneti.  Cand sustineti un  discurs sau faceti  o prezentare, există cazuri în care pot aparea  palpitaţii, va simtiti  picioarele  reci sau transpiraţi din cauza fricii de a fi pe podium.  Pentru unii starea de nervozitate  iniţială dispare la un moment dat  ,pentru altii starea de nervozitate ramane  constanta  şi stânjenitoare.  Pentru a reduce stresul  şi nervozitatea   va propun câteva sfaturi care vă vor ajuta sa vorbiti in public fara probleme:

               Pregătiti-va foarte bine  şi repetati  discursul sau prezentarea dumneavoastră inainte de eveniment .Acest lucru va va ajuta sa aveti stabilit clar in mintea dumneavoastra ce aveti de sustinut si va veti putea sa va concentrati asupra prezentarii si astfel puteti evita momentele stanjenitoare .Repetati cu o zi inainte discursul sau prezentarea .Ominte bine pregatita va ajuta sa aveti o prezentare de succes.

            In timpul prezentarii evitati sa folositi  repetitiile. Daca se intampla sa uitati anumite amanunte nu incercati sa va aduceti aminte si abordati urmatorul succes.

Pastrati un ton al vocii cat mai constant chiar daca starea de nervozitate pe care o resimti este crescuta cei din fata ta nu trebuie sa simta. Asa ca nu fi nici prea bland nici prea agresiv in tonul vocii tale .

           Fa pauze cand simti ca publicul a obosit dar nu exagerati cu lungimea acestora. Daca prezentarea este prea lunga publicul isi pierde interesul manifestand o stare de nervozitate .

         Atentie la ceea ce transmiteti prin miscarile si gesturile pe care le faceti de-a lungul prezentarii.

          Este bine sa va cunoasteti audienta. Pastrati in permanenta contactul vizual cu cei din sala.Acest lucru da bine la public si il ajuta sa –si pastreze atentia la ceea ce le spuneti.

          In noaptea de dinaintea prezentarii odihniti-va bine.Daca este posibil faceti exercitii de relaxare inaintea inceperii prezentarii In momentul in care urci pe scena respira profund si paseste cu incredere.