despre gestionarea banilor.

Un bun prieten mi-a cerut sa il sfatuiesc cum sa isi gestioneze mai eficient banii sai stiind faptul ca sunt calificat sa fac expertize in acest domeniu am hotarat sa pun pe hartie despre cum sa gestionam banii si sa ofer cateva sfaturi utile .

Astfel vom incepe cu cateva sugestii simple pentru a va ajuta sa ramaneti cu mai multi bani in buzunar.

             Cand doriti sa economisiti bani pentru o investitie sau o cheltuiala mai mare cum ar fi achizitionarea unei masini sau case va trebui sa puneti in aplicare un plan de gestionare a banilor.

           Amintiti-va ca gestionarea banilor nu inseamna sa renuntati la toate placerile vietii . Un astfel de plan va face sa fiti mai atenti la fluxul de numerar. Iata cateva sfaturi simple pe care sa le urmati pentru a obtine in timp economii financiare:

 

           Faceti o lista cu toate cheltuielile dumneavoastra. Timp de o luna notati to ceea ce cumparati.Nu trebuie sa fiti obsedat de intocmirea listei deoarece revizuind-o zilnic , in timp ve-ti deveni mai exacti cu notarea. . Citind lista ve-ti constata ca faceti foarte multe achizitii inutile care va afecteaza bugetul si la care puteti renunta cu usurinta , fara sa va ganditi de doua ori.

         Aceasta modalitate este foarte eficienta pentru a urmari ce cheltuieli faceti zilnic si pe care nu le puneti la socoteala considerandule nesemnifictive ca de exemplu bautul cafelei in oras , masa la restaurant, sau dusul hainelor la curatatorie.Notati fiecare ban cheltuit si la sfarsitul lunii revizuiti-va cheltuielile.

          Platiti-va facturile le timp.Chiar daca este de la sine inteles multe persoane intarzie cu plata acestora si acumuleaza penalitati mai mari sau mai mici.Puteti avea surprize adunand sumele platite drept penalitati sa constatati cat ati achitat in plus de-a lungul unei luni sau intr-un an.

          Renuntati la serviciile inutile. Unul dintr cele mai frecvente moduri de cheltuire inutila a banilor este cu plata unor servicii de care in realitate nu avem nevoie.De exemplu platim un abonament la televiziunea prin cablu pentru o multime de canale de televiziune pe care nu le urmarim niciodata. La fel si cu abonamentele la telefonia fixa sau mobila. Renuntand la ceea ce nu folosim dar platim vom ramane la sfarsitul fiecarei luni cu niste bani in plus in buzunar.

            Renuntati la mersul cu masina. Avand in vedere cresterea exorbitanta a pretului benzinei , trebuie sa incercati sa folositi metode alternative de transport in special pentru calatoriile frecvente sau pe distante mici.Calatoriti cu bicicleta , cu mijloacele de transport in comun sau trenul . Intr-adevar este mai putin comod sau poate dura putin mai mult dar daca analizati beneficiile financiare acestea sunt semnificative.O astfel de abordare iti aduce avantaje atat pe termen scurt cat si lung , masina ta uzandu-se mai putin si cheltuiesti pe combustibil sume mai mici de bani.

            Fi-ti atenti la cheltuielile pentru mancare. Cand analizati cu atentie bugetul dumneavoastra se poate constata cat de mult a-ti cheltuit prin restaurante.Asa ca poate rariti luatul mesei la restaurant sau renuntati cu totul si incepeti sa mancati acasa. Cheltuielile pe mancare se vor diminua semnificativ.

           Asigurati-va ca familia dumneavoastra este implicata in planul de gestionare a banilor. Economisirea banilor este mai eficienta iar rezultatele nu vor intarzia sa apara cand toti membrii familiei sprijina acest efort.

             Nu trebuie sa fiti intimidati de ideea de a economisi bani.Punand in aplicare doar cateva din aceste sfaturi in fiecare luna ve-ti economisi in contul dumneavoastra sume de bani mai mari sau mai mici.Este o atitudine fireasca de abordare a realitatii si de gestionare a resurselor financiare de care dispunem.