Mituri despre curele de slăbire

Am ajuns înt-o eră în care orice cură de slăbire se ţine după tot felul de clişee, care mai de care mai neadevărate. Iată care sunt cele mai frecvente mituri legate de alimentaţie, care se transmit din generaţie în generaţie, chiar dacă nu au nici o legătură cu realitatea:

Lămâile ajută în curele de slăbire – Fals! Acidul citric elimină grăsimile de pe toate suprafeţele (este un excelent mijloc de curăţare), dar nu şi din organism. Dietele care se bazează pe sucul de lămâie conţin prea puţine substanţe nutritive şi sunt, tocmai din acest motiv, foarte periculoase.

Fumatul slăbeşte – Fals! Legenda aceasta are la bază faptul că multe persoane se îngraşă după ce se lasă de fumat. Asta se întâmplă însă numai pentru că o dependenţă – fumatul, este înlocuită cu alta – mâncatul.

Poţi slăbi cu ceaiuri – Fals! Ceaiul este sănătos, dar nu ajută în curele de slăbire. Cel mult, puteţi să-l consumaţi neîndulcit, în loc de apă.

Produsele „light“ slăbesc –  Fals! Într-adevăr, acestea conţin mai puţine calorii, dar sunt şi mai puţin săţioase. De aceea mâncăm mai mult decât în cazul variantelor „normale“ şi, în consecinţă, ne îngrăşăm.

Slăbeşti dacă mănânci mai puţin şi mai des – Fals! E lipsit de importanţă pentru greutatea noastră dacă mâncăm cinci mese mai mici sau trei mese mai consistente într-o zi. Numărul total de calorii contează, nu repartizarea acestora.

Apa rece înainte de masă te ajută – Fals! Într-adevăr, organismul foloseşte energie ca să încălzească apa, însă este vorba despre numai 15 calorii pentru 0,5 l apă, adică echivalentul a jumătate de cub de zahăr.

Condimentele iuţi ard grăsimile – Parţial adevărat! Condimentele iuţi încălzesc corpul, pentru că stimulează circulaţia sângelui. Însă acest fenomen nu duce la o ardere considerabilă a grăsimilor.

Sexul slăbeşte – Parţial adevărat! Ca orice altă activitate fizică, sexul creşte consumul de calorii, dar într-o măsură neglijabilă. Nu se compară cu joggingul sau mersul pe bicicletă.

Zahărul îngraşă – Parţial adevărat! Zahărul conţine mai puţine calorii decât grăsimile şi apare în toate sortimentele de cereale. Hotărâtoare este cantitatea consumată.