Salariul de la stat nu acoperă în nici un caz efortul de pregătire pe care îl depune un medic și importanța socială a meseriei. Am înțeles că un medic rezident lua anul trecut 800RON, asta după scăderea de 25%, inițial era 1200RON. Nu știu exact dacă încă se mai aplică scăderea, mai există și niște sporuri în funcție de specialitate, vechime, etc. Oricum este foarte puțin. La privat puteau ajunge pe la 2000RON.
Se pare că în Olanda, de exemplu, un medic care este doar stagiar (înainte de a fi rezident) poate obține 2000 de Euro, care este semnificativ mai mult decât salariul minim pe economie de acolo (aproximativ 1200Euro). Ce-i drept în Olanda stagiarii primesc mai multă responsabilitate decât au unii rezidenți în România, fac gărzi singuri, abordează urgențe, resuscitează, muncesc mult. Un medic rezident pornește cam în jur de 3000 Euro.
Dată fiind situația, plicul oferit doctorului de către pacient în România, deși un semn de anormalitate în sine, echilibrează puțin situația, ducând la un sistem de recompensare mai aproape de meritocrație. Știu că tehnic meritocrația se referă la alegerea conducătorilor după merite, dar în lipsă de alt cuvânt îl voi folosi pentru „recompensă pe măsura meritelor„.
Acest sistem face ca doctorii talentați, eventual chirurgi, să aibe totuși un nivel de recompensare bănească mai aproape de nivelul serviciului pe care îl aduc. De asemenea, mă aștept ca doctorii buni să primească mai mult decât doctorii slabi și eventual chiar să-i oprească pe unii doctori să plece din țară. Sistemul nu mi se pare imoral în condițiile actuale, cu excepția cazurilor în care actul medical este condiționat de plic, caz care mi se pare abominabil.
Eu încerc să compensez salariul personalului medical de la stat cu o mică atenție, dar nu înainte ci după. Mai ales când sunt mulțumit de prestație, îmi face chiar plăcere. Alaltăieri din păcate am pierdut lupta cu doctorul Zamfirescu (ecografie), n-am reușit să-i strecor plicul, mi-a făcut o priză atât de strânsă pe mână încât ar fi trebuit să aplic o tehnică Aikido pentru a mă elibera 🙂 Din păcate astfel de oameni cu principii puternice ajung mai slab recompensați material decât ceilalți.
Cred că în acest moment, dacă statul ar încerca să corecteze retribuția medicilor conform cu meritele, ar face o treabă mult mai ineficientă decât sistemul plicului. Corupția ar face ca banii să ajungă de multe ori pe „pile” și nu pe merit. Să nu uităm că și orice bani cheltuiți de stat pentru servicii medicale sunt tot din buzunarul cetățeanului. Poate sistemul privat să reușească să măsoare mai obiectiv competența și să o recompenseze.
Momentan, în acest colț de lume, în cazul medicilor, plicul rămâne un rău necesar care corectează un rău mai mare. Scuze dacă am introduc ceva inexactități, nu am făcut o cercetare foarte amănunțită asupra sumelor vehiculate. În principiu este vorba de sume nete (în mână).
sursa-http://mihvoi.blogspot.com/2011/10/medicii-si-meritocratia.html