Aur sau proprietăți? Care este cea mai buna modalitate de stocare a averii?

Prima Parte

Discuția a fost lungă și foarte interesantă pentru că zborul de la București la Salonic a durat o oră și jumătate. Domnul (un bun prieten de-al meu) așezat lângă mine era foarte încăpățânat și cum și eu sunt la fel de încăpățânat, vă puteți da seama că nu era posibil ca dicuția să se termine repede …

Aur sau proprietăți?

– „Aurul este, fără îndoială, investiția care îți protejează averea cel mai bine. Chiar și acum, la 1.800 $/uncie, cred că e destul de ieftin. Prețul va trece de 2.500-3.000, de aceea voi cumpăra în continuare.”

– „Ai mai cumpăra aur la acest preț? Este cel mai mare din istorie, nu crezi că e riscant?”

– „Ai spus același lucru anul trecut când era 800-1.000 $ și de atunci prețul s-a dublat.”

– „Și ce-i cu asta? Sunt momente în care pariezi și câștigi în pofida tuturor predicțiilor, dar riscul este mult prea mare.”

– „Nu există nici un risc. Aurul este sigur, proprietățile sunt cele riscante.”

Aur sau proprietăți? 5 aspecte pozitive și 5 aspecte negative

Nu voi relata întreaga discuție; ați avea nevoie de vreo jumătate de oră pentru a o citi. Dar pot face un rezumat cu avantajele și dezavantajele aurului și ale proprietăților, așa cum le-am analizat noi în cadrul discuției.

Aurul: „Mai avantajos în perioade turbulente”

Din punctul de vedere al amicului meu, investițiile în aur pe timp de criză sunt cea mai bună modalitate de a-ți proteja banii și chiar de a face profit:

1.      “Nu există suficient aur, așa că prețul crește datorită cantității limitate. Cantitățile noi sunt întotdeauna insuficiente comparativ cu cererea și situația asta există de mii de ani.”

2.      „Când economia este în criză, aurul este cel mai sigur adăpost pentru toată lumea. Și cum economia mondială va continua să aibă probleme, prețul aurului va continua să crească.”

3.      „Aurul este pur, nu are termen de valabilitate, nu se ruginește, și poate, cu ușurință, să fie lăsat copiilor. Trebuie doar să treci prin câteva formalități și aurul ajunge la ei. Nu au nevoie să se preocupe de calitatea acestuia pentru că este garantată.”

4.      „Aurul nu este taxat. Nu plătești taxe pe profit atunci când prețul crește sau taxree anuale. Nu are taxe.”

5.      „Dacă ești atent la băncile naționale din diferitele țări ale lumii, toate cumpără acum aur, chiar și la prețul actual. Știu ei ceva ce noi nu știm.

Proprietățile: „Inutile pe timp ce criză”

Totodată a insistat pe faptul că proprietățile nu sunt cea mai bună investiție pentru că au multe aspecte negative:

1.       „Există prea multe proprietăți disponibile și multe altele care se construiesc. De aceea nu exită o cantitate limitată și prețul lor nu are de ce să crească.”

2.      „Proprietățile au taxe foarte mari de la tot felul de instituții și autorități. Sunt vizibile și guvernul le taxează fără … milă.”

3.      „Proprietățile se învechesc, au nevoie de mobilier și consolidare. Aceste costuri sunt foarte mari, mai ales în țări ca România.”

4.      Investitorii s-au folosit de proprietăți pentru a specula și pentru a crea bula care s-a spart în 2008 și care ne-a condus în această criză fără sfârșit în care trăim.”

5.      „Proprietățile implică prea mulți oameni, de la notar și agentul imobiliar, la femeia de serviciu și instalator, de la inspectorul de stat și până la evaluator. Nu ai flexibilitatea pe care ți-o oferă aurul.”

După ce amicul meu a terminat cu analiza sa privind avantajele investițiilor în aur și dezavantajele proprietăților, a venit rândul meu să-mi prezint punctul de vedere:

Proprietăți: „O investiție sigură pe timp de criză, cu o creștere reală în timp”

Unele dintre argumentele amicului meu sunt corecte, dar din punctul meu de vedere multe sunt greșite. Mai jos veți găsi abordarea mea:

1.      „Proprietățile au fost folosite ca investiție a venitului mai mult decât orice altceva de-a lungul istoriei. Pentru fiecare euro investit în aur, există câte o investiție de 1.000 de euro în proprietăți (1/1.000). Asta înseamnă ca sunt și cel mai ușor de vândut, atunci când ai nevoie de bani urgent.”

2.      „Proprietățile servesc nevoi reale. Cu toții avem nevoie de o locuință, de un birou și de un mediu civilizat în care să ne facem cumpărăturile. Evaluarea lor folosește, în principiu, date realistice și obiective (nu 100%, recunosc).”

3.      „Proprietățile nu au relevanță când vorbim despre bula recentă. Au fost, pur și simplu, folosite de speculanți pentru a câștiga comisioane și pentru a crea obligațiuni toxice. Această apreciere rapidă a dăunat de fapt esenței proprietăților, ce constă în creșterea lentă dar constantă de-a lungul timpului. Implicit, aurul este o investiție potrivită pentru instituții și proprietățile pentru populație.”

4.      „Proprietățile pot produce un venit lunar sau anual. Valoarea lor poate crește din motive solide și (pentru investitorii înțelepți) într-un ciclu de investiție de 10 ani fac mai mulți bani decât depozitele, obligațiunile sau orice altă valută sau alte active, inclusiv aur.”

5.      „Exceptând perioada 2005-2008, orice investitor serios care a verificat piața cu atenție și a ales o proprietate bazându-se pe criteriile cunoscute de toți (locație, calitate, etc.) a înregistrat o creștere a prețului proprietății, lentă dar constantă. O proprietate are un număr minim de riscuri comparativ cu orice altă investiție.”

Aurul: „Util doar pentru indieni, pentru a-l purta la gât”

Pe de altă parte, am observant mai multe dezavantaje ale aurului. Am facut, întotdeauna, referire la cantități echivalente cu prețul unei proprietăți, nu doar la câteva monezi de aur:

1.      „Care este utilitatea aurului? Cantitatea totală de aur la nivel mondial poate fi depozitată în câteva bazine olimpice. Să presupunem că cineva adună toată cantitatea, ce face cu ea? Este folositoare doar pentru indieni, ca să aibă ce purta la gât. De aceea sunt cei mai mari consumatori din lume. Altfel, este doar unul dintre metalele pe care le folosim pentru bijuterii.” (Am exagerat aici însă acesta este argumentul folosit de analiștii unui fond foarte cunoscut din România, când descriu valoare aurului.)

2.      „Aurul este legat de psihologie, o decizie luată cu inima și nu cu mintea. De ce ai investi tot venitul tău în ceva al cărui preț variază în funcție de psihologia și starea de spirit a oamenilor?

3.      Aurul poate fi o soluție pentru perioadele dificile, însă este și cea mai volatilă investiție. Astăzi prețul crește cu 5%, mâine scade cu 3%. Până acum a tot crescut dar cine știe care va fi prețul maxim și când va începe să scadă? S-a întâmplat o dată, se mai poate întâmpla. Nu ar trebui să te surprindă să vezi prețul scăzând de la 2.000 la … 200 $/dram. Investiția venitului nu ar trebui să semene cu un joc de noroc.”

4.      „Să presupunem că nu mai există bani și tu ai un kilogram de aur. Cum beneficiezi de el? O să rupi o parte pentru a o da în schimbul unei pâini? Cum devine util pentru tine?”

5.      „O proprietate nu trebuie depozitată, aurul da. Unde îl vei depozita? Care este costul acestei proceduri? Îl ții acasă? Ai calculat costul investițiilor necesare pentru a-l proteja? Sau vei plăti taxe anuale unor profesioniști care ți-l vor ține în siguranță? Aurul are multe costuri ascunse.”

Eu și amicul meu nu am reușit să cădem de acord. Ne-am acceptat punctele de vedere diferite și am mers mai departe. Dar care este opinia voastră în legătură cu acest subiect? 

de ILIAS PAPAGEORGIADIS