Dacă preferi o dimineaţă aromată cu o cafea făcută la ibric, după fierberea cafelei, încearcă să nu mai arunci zaţul care se depune! Află că până şi acesta are o serie de întrebuinţări în locuinţa ta.
Iată motivele pentru care zaţul de cafea merită păstrat:
1. Materie pentru compost – Zaţul amestecat în pământul din grădină sau pus în ghivece, eliberează nutrient, care îmbogăţesc solul şi ăl fac mai acid, iar plantele dumneavoastră vor creşte mai sănătoase şi mai viguroase.
2. Soluţie pentru îngrijirea animalelor de companie – Vă puteţi spăla animalul de companie cu zaţ de cafea amestecat cu apă, va înmuia blana animalului şi o va face să strălucească.
3. Deodorant pentru frigider – Depozitarea diferitelor tipuri de alimente în frigider poate produce un amestec neplăcut de mirosuri. Puteţi îndepărta aceste mirosuri folosind un bol cu zaţ de cafea pe care îl puneţi în frigider.
4. Exfoliant pentru piele – Extractul de cafea îndepărtează celulele moarte ale pielii, rezultatul fiind o piele mai frumoasă şi mai catifelată.
5. Deodorant pentru încălţăminte – Puneţi zaţ de cafea în pantofi şi acesta va atenua mirosul neplăcut! Dacă doriţi să îndepărtaţi complet mirosul picioarelor, spălaţi-vă pe picioare cu apă călduţă şi extract de cafea.
6. Loţiune pentru strălucirea părului – Puteţi folosi zaţul de cafea pentru a avea un păr mai moale şi mai strălucitor. Spălaţi părul cu ce vă rămâne de la cafea şi clătiţi bine.
7. Soluţie împotriva furnicilor – Puteţi evita aceste mici insecte prin frecarea podelei cu zaţ de cafea. Furnicilor nu le place aroma de cafea şi nici proprietăţile extractului de cafea.
8. Colorant natural – Dacă veţi combina extract de cafea cu apă fierbinte veţi obţine o vopsea maro pentru textile, lucrări de artă sau alte întrebuinţări.