O cafea perfectă

Nu ştiu cum eşti tu, dar eu sunt o împătimită a cafelei…pentru mine dimineaţa perfectă începe cu o cafea bună. Şi este oricând un moment perfect de bârfă alături de o prietenă.

            Astăzi avem în bucătărie tot ce este necesar pentru prepararea unei cafele aromate, fie că este filtrul, espressorul sau automatul de cafea. Însă multe persoane afirmă că nimic nu poate fi înlocuit cu gustul cafelei la ibric.

Îţi împărtăşesc câteva dintre secretele obţinerii unei cafele perfectă!

Apa are un rol foarte important. Acum, apa de la robinet conţine clor, care dă cafelei un gust metalic. De aceea, este mai bine să folosiţi apa plată. Cafeaua trebuie să fie proaspăt măcinată, altfel îşi pierde aroma. Cafeaua deja măcinată o păstrezi foarte bine la frigider în pungi care se închid ermetic. Dacă vrei să te perfecţionezi, poţi încerca amestecuri din diverse soiuri de cafea, până obţii gustul dorit.

Cele mai bune ibrice sunt din aramă. Pentru fiecare persoană, se toarnă în ibric o ceaşcă de apă, plus o lingură de apă. Pentru ceşcuţele de mărime obişnuită, se pun ­două linguriţe de cafea. Fierbi apa şi când clocoteşte, pui toată cantitatea de cafea odată. Când începe să se umfle, iei ibricul de pe foc, aduni caimacul şi pui în fiecare ceşcuţă câte puţin. Picuri două-trei picături de apă (să se limpezească), acoperi cu o farfurioară şi laşi cinci minute, apoi torni cafeaua în ceşti. Este recomandat să o prepari fără zahăr, acesta servindu-l separate pe farfurioară alături de un fursec sau o tabletă de ciocolată.

Iată una din reţele  selecte de cafea, aşa-numita cafea Marghiloman: se fierb la foc mic 70 ml coniac, 30 ml apă şi două linguriţe de zahăr. Când clocoteşte, se adaugă trei linguriţe de cafea. Se ia ibricul de pe foc şi se acoperă trei minute, ca  să se lase zaţul. Rafinata şi celebra băutură, veche de o sută de ani, se toarnă în ceaşcă şi se savurează cu înghiţituri mici.

Pentru tine cum este o cafea perfectă?