Totul a început cu o invenţie grozavă, nu roata, nu maşina, nu avionul. Cea mai mare descoperire a tuturor timpurilor a fost berea. A schimbat cursul omenirii chiar de la începuturile ei şi a modelat lumea ajungând să fie în ADN-ul nostru.
Datorită procesului complex de fabricare a berii s-a ridicat problema modului în care omul primitiv a putut produce bere şi felului cum a fost descoperită.
Există o teorie care atestă că a fost descoperită din greşală.
Umblă vorba că în urmă cu 10.000 ani culegătorii adunau orz ca sursă de nutriţie, iar în timpul unei astfel de activitate au lăsat vasele de colectare pline cu orz şi au plecat la vânătoare. Între timp a început să plouă înmuind orzul, proces în care se eliberează zaharurile şi magia începe să se producă. Peste câteva zile întorşi de la vânătoare găsesc o licoare cu bule cu adevărat diferită. Dintr-o dată viaţa oamenilor a devenit mai interesantă.
Setea de a planta orz pentru a face bere şi pentru a desăvârşi-o a declanşat o explozie de invenţii sub efectul de domino.
Pentru că se săturase să zgarme cu băţul în pământ pentru a planta, omul a fost nevoit să inventeze plugul. După ce a fost posibil aratul a fost descoperit alt element important al agriculturii şi anume irigatul. Pentru că acum puteau produce cantităţi impresionante de orz acestea trebuiau cărate cumva de pe câmp, omul fiind nevoit să inventeze roata.
Berea a fost de asemenea cea care i-a determinat pe oameni să înveţe să îşi împartă pământurile, ceea ce a dus la bazele matematicii mai târziu. Schimbului ad-hoc cu bere îi trebuia ţinută evidenţa cumva, s-au descoperit tablete din lut cu astfel de simboluri care mai târziu au evoluat în scris.
Egiptenii antici au văzut berea ca pe un dar de la zei, deoarece berea era consumată de toţi inclusiv de sugari. Misterul construirii piramidelor există, însă au fost făcute descoperiri în ceea ce priveşte felul în care erau plătiţi muncitorii. S-a estimat că a fost nevoie pentru construirea piramidei din Giza de aproximativ 876.000.000 l de bere.
Şi asta a fost doar începutul.