16 lucruri care trebuie ştiute despre sărut

Sărutul prelungeşte viaţa, creşte tensiunea arterială, realizează un schimb de hormoni şi implică numeroşi muşchi faciali. Dar face şi multe alte lucruri.

”Homo sapiens este singura specie animală care face schimb de săruturi”. Aşa recită Wikipedia, ”biblia” web-ului. Dar atotştiutoarea enciclopedie internetiană nu ne spune şi ce se întâmplă atunci când ”buzele persoanei care sărută aspiră uşor aerul producând acel zgomot tipic de ‘ţoc”’. Se întâmplă o mulţime de lucruri atunci când săruţi, cu sau fără ”ţoc” sau pasional aşa cum li se întâmplă îndrăgostiţilor. Pe listă se află cel puţin 16 lucruri, o spun studii ştiinţifice recent publicate şi foarte serioase: de la mişcarea muşchilor faciali la periculoasa creştere a tensiunii arteriale, comentează ziarul italian La Stampa. Sărutând pe iubit/iubită se întâmplă de toate. Iată lista.

Gimnastică antirid. Fiecare sărut pune în mişcare 29 de muşchi faciali. Este optim pentru a preveni formarea ridurilor.

Săruri minerale. Într-un sărut pasional se face schimb de lichide: bine, foarte bine deoarece sunt salutare, pot crea anticorpi pentru diferite maladii /posibil/.

Ochii deschişi, sau închişi? 66 la sută dintre persoane îi închid în timp ce sărută: este mai romantic /se spune/. Alţii vor să vadă ce efect are /nesiguri/.

Câţi bărbaţi săruţi? Americancele i-au numărat: într-o viaţă, o femeie din SUA sărută 80 de bărbaţi înainte de a se căsători.

Calorii. Un sărut rapid face să se ardă 2-3 calorii.

Sensibilitate mare. Buzele sunt sensibile, chiar foarte sensibile: de 200 de ori mai mult decât degetele mâinilor.

Longevitate. Iată revanşa asupra celor care nu au afectivitate. Bărbaţi, dacă vă sărutaţi soţia înainte de a pleca la muncă trăiţi cu cinci ani mai mult decât cei care nu o fac! Au fost avizaţi…

Tensiunea. Un sărut de un minut şi jumătate? Creşte tensiunea, cresc hormonii din sânge şi se reduce viaţa cu un minut. Dar merită…

French kiss. Verii de dincolo de Alpi îl definesc ”uniunea sufletelor”, folosind buzele şi limba.

Eschimoşii. Nu este adevărat că îşi freacă nasurile şi gata. Se sărută, se miros, suflă şi după aceea îşi freacă nasurile.

Japonezii. Nu se sărută niciodată în public iar adolescenţii fac schimb de efuziuni cu buzele care durează o secundă.

Narcotice. Corpurile celor care se sărută produc substanţe de 200 de ori mai puternice decât morfina, şi care sunt narcotice.

Femeile. Sărutul le relaxează pe cele stresate. Şi totuşi depinde de cine eşti sărutată.

Într-o viaţă. Timpul petrecut sărutând persoane iubite este de circa 20.160 de secunde într-o viaţă: două săptămâni.

Într-un minut. Un sărut de 60 de secunde – 26 de calorii.

Primul sărut. În lumea întreagă – studiul este sigur – primul sărut este dat la 14 ani.