Misterul McDonald’s: de ce arată hamburgherul la fel şi după un an?

Totul a început în ianuarie 1989. Un tânăr din America îşi cumpăra doi hamburgeri de la McDonald’s. Primul hamburger l-a mâncat, iar cel de-al doilea l-a pus într-un buzunar. A uitat de el timp de un an de zile.Acesta când a vrut să-şi ia haina pe el a observat că are un hamburger în buzunar, acesta rămăd uimit că după un an de zile, hamburgerul arată la fel ca şi în ziua când l-a cumpărat.

El le-a spus asta prietenilor săi, dar nimeni nu l-a crezut. Cum ar putea un hamburger, după 1 an de zile, să arate atât de bine?

Aşa că tânărul s-a apucat să colecţioneze mai mulţi burgeri, pe care i-a păstrat în subsol. Şi asta a fost acum circa 20 de ani; în prezent, el deţine cea mai cuprinzătoare colecţie de „Big Mac”-uri imortale: cheeseburgeri şi hamburgeri.

Astfel, el şi-a deschis un adevărat muzeu Mc Donald’s.Noroc cu YouTube, pentu că mass media şi televiziunile nu au vrut să relateze despre această poveste. Videoclipul cu muzeul McDonald’s a fost accesat de peste 2.000.000 de ori.

Dar, totuşi, care e marele mister pentru care hamburgerii şi cheeseburgerii reuşesc să se păstreze atâţia ani de zile, fără să se strice? Căci, precum se ştie, orice mâncare, în timp, se strică în mod inevitabil.Şi, ia gândiţi-va puţin: cât de „sănătoasă” poate o fi o mâncare care rezistă ani de zile?

„Secretul” constă în ingredientele folosite. Şi, ori de câte ori mai consumaţi de la McDonald’s vreun hamburger sau cheeseburger, să vă aduceţi aminte că nu consumaţi doar carne de vită, ci şi următoarele „ingrediente”: făină îmbogăţită (făină albă, niacină, mononitrat tiaminic, riboflavină, acid folic, enzime), apa, sirop de porumb cu multă fructoză, drojdie, ulei de soia şi ulei parţial hidrogenat de soia, sare, sulfat de calciu, carbonat de calciu, gluten de făină, sulfat de amoniu, clorat de amoniu, agenţi de coacere (E481: Stearoil lactat de sodiu, acid ascorbic, azodicarbonamid, mono şi digliceride, monogliceride etoxilate, fosfat de monocalciu, enzime, peroxid de sodiu, făină de soia), propionat de calciu, propionat de sodiu, lecitină de soia.

Sally Davies, fotograf din Manhattan, a făcut un experiment mai deosebit, subiect fiind un meniu “Happy Meal” de la McDonald’s.

Ea a cumpărat, la 10 aprilie 2010, un meniu “Happy Meal” şi l-a fotografiat în fiecare zi, timp de şase luni. După aproximativ 94 de zile, a constatat cu surprindere ca aspectul hamburgerului şi al cartofilor prăjiţi s-a schimbat foarte puţin, iar mirosul nu era deloc la fel de pătrunzător pe cât se aştepta să fie.

Ea a declarat : “Am cumpărat meniul la 10 aprilie şi l-am adus acasă cu intenţia de a-l lăsa să văd cum se comportă, odată cu trecerea timpului. Am ales McDonald’s pentru că este aproape de casa mea, dar proiectul ar fi putut fi făcut cu orice produs de fast-food din New York.Primul lucru care m-a şocat a fost că, în a două zi de păstrare pe un raft în casă, meniul nu mai mirosea. Câinele meu nu-i mai dădea târcoale dând din coadă”

Jurnaliştii au cerut şi o reacţie de la McDonald’s. Întrebat dacă mâncarea nu este biodegradabilă, purtătorul de cuvânt al lanţului de fast-food, Danya Proud, a comentat povestea fotografului din Manhattan: “Este o acuzaţie scandaloasă şi complet neadevărată”.