Manierele în transportul public

În mijloacele de transport în comun , loc unde avem de-a face cu persoane total necunoscute, comportamentul nostru trebuie să se supună unor anumite reguli de politeţe.

În staţie , în general , ar trebui să se stea la rând. La urcare , veţi acorda prioritate doamnelor , persoanelor mai în vârstă , femeilor cu copii în braţe , infirmilor.

Dacă este aglomeraţie , vă veţi pregăti din timp să coborâţi, spunându-le celor din faţă : “Îmi permiteţi?”, pe un ton civilizat şi fără a vă face loc cu coatele.În nici un caz, nu veţi pune mână pe nimeni. Dacă,din greşeală, aţi lovit pe cineva, trebuie să-i cereţi scuze.

La noi în ţară, în mod convenţional, s-a astabilit că urcarea călătorilor să se facă prin uşile din spate, iar coborârea pe la mijloc sau prin faţă. Excepţie de la această regulă fac femeile însărcinate sau cu copii mici în braţe , bătrânii sau infirmii care pot urcă şi prin faţă.

Dacă toate scaunele sunt ocupate ,este obligatoriu să cedăm locul bătrânilor ,femeilor însărcinate sau cu copii mici, infirmilor sau bolnavilor. Din gentileţe putem oferi locul şi altor persoane, în general ,doamnelor.

Persoana căreia i s-a cedat locul nu trebuie să se poarte ca şi când acest lucru i s-ar cuveni ,ci să mulţumească cu naturaleţe pentru gestul politicos.

Dacă o doamnă este însoţită de un bărbat, acesta îi va cumpără biletul şi-i va oferi locul de lângă geam.Dacă nu există decât un singur loc liber el va fi oferit doamnei, iar domnul va rămâne lângă ea în picioare.

În mijloacele de transport în comun ne purtăm cât mai atent cu ceilalţi călători. Asta nu înseamnă că avem voie să-i fixăm cu o privire dezaprobatoare sau prea admirativă ,nici nu-i bruscăm, nu-i călcăm pe picioare şi nu-i incomodăm cu pacheţele noastre. Avem grijă ca geantă pe care o purtăm pe umăr să nu-i deranjeze pe cei care stau jos. Dacă am greşit este obligatoriu să ne cerem scuze. Tot obligatoriu e ca celălalt să răspundă :nu-i nimic,se întîmplă.

Nu vom discuta peste capetele oamenilor,ridicînd glasul pentru a fi auziţi.

Evident ,trebuie să ne abţinem de la orice comentariu neplăcut la adresa celorlalţi călători şi să nu intervenim în discuţiile dintre aceştia. În nici un caz nu trebuie să ridicăm tonul şi să recurgem la un limbaj necivilizat. Când este absolut necesar şi asisitam la un furt,de pildă,vom interveni imediat în favoarea păgubitului.

Vom folosi întotdeauna pronumele personal de politeţe “dumneavostră”.

Însuşirea regulilor de bună purtare pe care le-am amintit ar elimină veşnicele discuţii la care asistăm zilnic fără voia noastră.