Continuăm seria articolelor despre bunele maniere la masă, amintindu-ne cum se serveşte corect la masă atunci când suntem în poziţia de gazdă.
Dacă plănuieşti o masă pentru invitaţii tăi, ţine minte că ai o datorie triplă. Eşti, în acelaşi timp, gazdă, bucătar şi “ospătar”. Secretul este să plănuieşti cu grijă fiecare aspect, înainte de sosirea invitaţilor .
Gazdele vor sta în capul mesei, femeia la un capăt, iar bărbatul la celălalt. Pentru că femeia va fi, probabil, cea care serveşte cel mai mult invitaţii, ea va trebui să stea în capătul de lângă bucătărie al mesei. În dreapta ei, va sta o invitată de onoare. În dreapta bărbatului, va sta un invitat de onoare. Pentru ceilalţi musafiri, nu există o ordine anume. Îşi pot alege singuri locurile sau gazda poate hotărî pentru ei, aşezând în dreptul farfuriilor cartonaşe cu nume.
Ordinea în care sunt serviţi invitaţii nu este una fixă. Când sunt puţine persoane la masă sunt servite mai întâi femeile şi apoi bărbaţii. Dacă sunt mulţi invitaţi, ei sunt serviţi în ordine, pornind de la un capăt al mesei. Atunci când există o persoană care serveşte la masă, ea va începe cu gazda femeie. Dar cum, de cele mai multe ori, serveşte chiar gazda, va începe cu invitaţii lăsând la urmă farfuria sa.
Când gazda serveşte la masă, se poate urma cu succes stilul
britanic, aşa încât femeia să beneficieze de ajutorul bărbatului şi al altor persoane din familie. Ca gazdă, nu trebuie să părăseşti masa de multe ori şi pentru mult timp, ceea ce înseamnă că va trebui să ai la îndemână tacâmurile, vesela şi alte lucruri necesare. Pentru asta, se poate folosi o măsuţă de serviciu pe care se aşază tacâmuri şi farfurii de rezervă, şerveţele şi toate lucrurile de care ai putea avea nevoie pe parcursul mesei. De asemenea, pe această măsuţă se vor aşeza farfuriile, tacâmurile şi şerveţelele murdare, că să nu fii nevoită să părăseşti camera de prea multe ori. Ideal este ca masa de serviciu să aibă o poliţă inferioară, eventual şi uşi, care să ascundă obiectele murdare.
Dintre gazde, femeia trebuie să servească supele, salatele, desertul şi cafeaua, iar bărbatul serveşte carnea şi peştele. De asemenea, bărbatului îi revine datoria de a găsi cele mai potrivite subiecte de conversaţie care să distragă atenţia invitaţilor atunci când femeia lipseşte de la masă. Dacă femeia este singură gazdă prezentă în cameră, înainte de a pleca de la masă, trebuie să găsească un subiect de conversaţie interesant, pentru a-şi ţine musafirii ocupaţi cât timp va lipsi.
Întotdeauna, băuturile se servesc din partea dreaptă a invitatului. Fiecare băutură se serveşte în paharul său, care se umple înaintea fiecărui fel de mâncare cu băutură specifică. Cantitatea turnată în pahar depinde de tipul băuturii, dar şi de mărimea paharului. În general, paharele nu se umplu mai mult de trei sferturi. Dacă serveşti băuturi spirtoase, se pune în pahar mai puţin de un sfert. Paharul de vin se umple pe jumătate, iar cel de şampanie puţin mai mult de jumătate. Important este ca toată lumea să primească aceeaşi cantitate de băutură. Atunci când torni în pahar, îl apuci de partea de jos cu două degete, îl tragi spre marginea mesei şi abia apoi îl umpli. Când torni dintr-o sticlă, ea se ţine cu eticheta către invitat pentru ca el să vadă ce i se serveşte. Dacă băuturile se servesc din dreapta invitatului, mâncarea se serveşte din stânga, aşezând farfuria cu grijă, în faţa invitatului. Pentru felurile de mâncare servite calde, este ideal să încălzeşti farfuria. Când ţii o farfurie în mână, este interzis să aşezi degetul mare pe partea de deasupra. Acea parte a farfuriei de care se va atinge mâncarea nu trebuie atinsă deloc cu mâna. Uneori trebuie să-i duci invitatului un castron cu salată sau supă din care se va servi singur, punând mâncarea în farfuria sa. Acel recipient se aduce în partea stânga a invitatului, pe o tavă, împreună cu o lingură potrivită, iar el se va servi cu mâna dreaptă.
Când o persoană care stă la masă pune mâncarea în farfurii, stai în partea stânga a acelei persoane, ţinând tava la nivelul mesei, iei câte o farfurie şi o oferi invitaţilor, din partea stângă. revii apoi la persoana care pune în farfurii şi iei încă una.
Când invitatul a terminat de mâncat, stai în partea sa stângă, ţinând în mâna ta stângă tava. Cu mână dreaptă iei întâi tacâmurile folosite de pe masă, apoi farfuriile, una câte una, fără a le pune una peste alta, atâta timp cât sunt încă pe masă.
Înainte de a servi desertul, va trebui să îndepărtezi de pe masă firimiturile. Vei folosi o farfurie şi un şerveţel din material textil, împăturit. La o masă în familie, mai puţin formală, gazda va fi prima care îşi curăţă firimiturile din faţă, apoi va da mai departe farfuria şi şerveţelul celorlaltor persoane care vor repeta, fiecare, operaţiunea.