Politeţea este o regulă nescrisă a educaţiei, de care părinţii sunt cei responsabili. Însă, pe lângă regulile de bază pe care mulţi le deprindem încă din primii ani de viaţă, există anumite situaţii care impun un anumit comportament formal. Ba mai mult, bunele maniere nu mai ţin strict de buna noastră creştere, ci iau forma unui cod foarte bine pus la punct de alţii înaintea noastră. Astfel, masa la restaurant, vizita la o persoană importantă, şedinţa cu şefii tăi etc, toate sunt situaţii pentru care există reguli stricte pe care nu mulţi le cunosc. Ţine minte că, indiferent dacă eşti o persoană naturală şi spontană, nerespectarea lor îţi va atrage critici sau pur şi simplu te va pune într-o lumină proastă.
Iată mai jos cele mai importante menţiuni în ceea ce priveşte codul bunelor maniere la restaurant. Unele dintre ele se aplică şi în bar, club sau oriunde serveşti masă sau o băutură.
Sosirea la restaurant
* Dacă doreşti să iei masa la un restaurant respectabil, ar fi bine să suni înainte pentru a face o rezervare. Nu vrei să ai anumite suprize şi seara să îţi fie compromisă din cauza acestui aspect.
* Este recomandat să ajungi la restaurant cu maxim 5 minute mai devreme. Nu este politicos nici să vii cu mult mai devreme, dar nici să întârzii peste 20 de minute.
* Chiar dacă, în celelalte situaţii, femeia este cea care trebuie să între înaintea unui bărbat într-o încăpere, în acest caz ordinea se inversează. Şi asta pentru că, bărbatul trebuie să între primul în restaurant, urmat de perechea sa.
* Dacă acel local dispune de garderobă, nu te sfii sa-ţi laşi haina acolo.
* Bărbatul este cel care o va ajuta pe femeie să îşi dea jos haina şi să îi tragă uşor scaunul pentru ca aceasta să se aşeze.
* Bărbaţii se vor aşeza numai după ce toate persoanele de sex feminin se vor fi aşezat la masă.
Preluarea comenzii
* Fiecărui client i se va da câte un meniu pe care trebuie să îl consulte în linişte, fără a comenta diferitele feluri de mâncare, sau fără a-şi arată dezaprobarea sau încântarea atunci când altcineva îşi exprimă dorinţa de a comanda ceva.
* Ascultă şi recomandările chelnerului pentru că acesta ştie cel mai bine ce tip de vin se potriveşte pentru un anume fel de mâncare.
* În cazul în care chelnerul nu preia comandă pe rând, doamnele trebuie să comande primele.
* Ori de câte ori vreţi să te ridici de la masă, este frumos să te scuzi, însă nu comunica celorlalţi meseni unde pleci.
Codul bunelor maniere în timpul servirii mesei la restaurant
* Oricât de galant ai dori să fii, nu-i servi tu pe ceilalţi. Acesta este strict rolul chelnerului.
* Dacă trebuie să degustaţi un vin, bărbatul este cel care trebuie să facă acest lucru.
* În timpul mesei nu vorbi cu gura plină, nu plescăi sau nu sorbi din ciorbă.
* Nu este elegant să ”vânezi” cea mai mare porţie de pe un platou şi să te întinzi după aceasta. Serveşte-te strict din dreptul tău.
* Este nepoliticos să râzi sau sa comentezi în cazul în care cineva de la masa ta a vărsat vin sau nu a respectat una din regulile pe care tu le ştii. Fă-te că nu ai remarcat incidentul, pentru că lucrurile să revină cât mai repede la normal.
* Singurele tacâmuri cu care voie mănânci doar cele din dreptul . Celelalte din diferitele boluri platouri doar pentru servire. Aşadar, nu voie le introduci pentru le vor folosi ceilalţi.
* cazul care nevoie de un tacâm, de o farfurie de alt obiect de pe , cere-l persoanei cel aproape, nu întinde după el.
* Niciodată nu îţi turna băutura în pahar, dacă acesta nu este gol.
* Chiar dacă vedem deseori în filme cum şerveţelul se aşează pe genunchi, această nu este o normă a codulului bunelor maniere la restaurant, ci dimpotrivă. Şerveţelul se foloseşte strict pentru ştergerea gurii, locul său fiind pe masă.
* La restaurant nu vei găsi niciodată scobitori. Nu le cere, pentru că este interzisă folosirea lor în acest cadru.
* La sfârşitul unui fel de mâncare, tacâmurile trebuie aşezate pe farfurie, paralel, cu dinţii în jos.
* Atunci când bem, furculiţa trebuie pusă la stânga, cu dinţii în jos şi cuţitul în dreapta, cu lama sprijinită de marginea farfuriei.
Modul în care trebuie să mâncăm anumite feluri de mâncare, şi regulile referitoare la acest aspect:
* Felia de pâine nu se mănâncă cu furculiţa, ci cu mâna. Cu toate acestea, nu este recomandat să muşcăm direct din felie, ci să rupem întâi o bucată mai mică.
* Unele preparate din pui se mănâncă cu mâna, dar după aceea fie te duci la baie pentru a te spăla pe mâini, fie îi soliciţi chelnerului un bol cu apă.
* Fructele au un mod diferit de abordare. Astfel, bananele se mănâncă cu furculiţa după ce le decojim şi le tăiem. Fructele că portocalele, mandarinele, grape-fruit-ul etc, se decojesc cu ajutorul unui cuţit, după care se taie în felii cu un cuţit. Pepenele se taie în bucăţi, servindu-se cu furculiţa. Fructele ce au un singur sâmbure mai mare ( piersicile, caisele, nectarinele etc), se taie în patru, indepartandu-se sâmburele. Fructele mai mici, cum ar fi cele de pădure se servesc cu linguriţa.
* Sâmburii de la măsline, struguri, cireşe sau alte fructe de acest fel se pun discret în ligurita şi apoi în farfurie.
Ţinuta în timpul mesei
* Bineînţeles că, odată ce ieşi la cină la un restaurnat respectabil, şi tu trebuie să fii aranjat că pentru o seară festivă. Aşadar, este de la sine înţeles faptul că va trebui să adopţi o vestimentaţie elegantă. O precizare în plus, ar fi aceea că, indiferent cât de bine îţi stă cu noua pălărie sau cu noul şal, este bine sa renunţi la ele în incintă restaurantului.
* Stai drept, sprijină doar încheieturile de marginea mesei, coatele cât mai aproape de trunchi şi picioarele într-o poziţie verticală.
* Nu vorbi atunci când mănânci şi nu ridica uşor degetul mic atunci când ridici paharul sau furculiţa.
Comportamentul la ieşirea din restaurant
* După ce ai aşteptat răbdător nota, nu îţi arăta dezaprobarea sau uimirea cu privire la sumă, mâncare sau serviciile personalului.
Codul bunelor maniere ar trebui cunoscut de toată lumea pentru a evita eventualele momente delicate ce pot apărea în diferite situaţii. De-acum, ori de cât ori vei planifica o seară în oraş, nu vei mai ocoli restaurantul la care îţi dorisei atât de mult să mănânci , doar pentru că acolo bunele maniere sunt la ele acasă. Şi asta pentru că şi tu vei ştii cum să te comporţi în societate.