Audit Energetic si Certificat de Performanta Energetica

Auditul Energetic si Certificatul de Performanta Energetica al unei cladiri sunt documente ce descriu principalele caracteristici termice si energetice ale constructiei şi ale instalatiilor aferente acesteia si determinara consumurilor anuale de energie pentru incalzirea spatiilor, ventilare / climatizare, apa calda de consum şi iluminat.

Auditul Energetic al unei cladiri contine :

– Fisa de expetiza tehnica a cladirii
– Certificatul de Performanta Energetica
– Lucrarile recomandate pentru imbunatatirea performantei energetice
– Analiza efiucientei economice a lucrarilor de interventie
– Concluzii
– Recomandari.

Certificat Performanta Energetica 1

Certificat Performanta Energetica 2

In cazul in care Auditul Energetic este realizat in vederea reabilitarii cladirii se vor intocmi 2 Certificate de Performanta Energetica :

  • – unul inainte de reabilitarea termica – el va descrie situatia initiala a cladirii si situatia recomandata;
  • – si unul dupa executia reabilitarii termice .

In functie de performana energetica avuta , exista 7 clase pe o scala energetica : pornind de la clasa A caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, pana la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum specific de energie.
Sistemul de notare e de la 1 la 100, nota ( calculata dupa un criteriu bine stabilit ) fiind cu atat mai mare cu cat cladirea are o eficienta energetica mai ridicata.

Conform legii 372/2005 incepand cu 1 ianuarie 2011 (asta in cazul nu va fi din nou amanata) orice imobil ce va fi pus spre vanzare sau inchiriere va trebui sa fie insotit de un Certificat de Performanta Energetica .

Certificatul de Performanta Energetica si Auditul Energetic pot fi realizate de catre un Auditor Energetic atestat de MDRL si are o valabilitate de 10 ani de la data intocmirii .

Reabilitarea Termica a unei cladiri presupune :

  • – imbunatatirea performantelor de izolare termica a elementelor de constructie care delimiteaza de exterior spatiile interioare incalzite;
  • – cresterea eficientei energetice a instalatiilor interioare de incalzire si de alimentare cu apa calda de consum, a centralelor termice, punctelor termice si a retelelor de distributie care se gasesc in interiorul cladirilor sau adiacente acestora;
  • – cresterea eficientei energetice a instalatiilor de iluminat prin inlocuirea becurilor cu incandescenta cu becuri fluorescente economice.

Dupa Reabilitarea Termica consumul energetic al unei cladiri poate scadea cu pana la 50%, voi reveni intr-un nou post cu exemple de calcul de economie de energie.

 www.proiectareinstal.ro