Ziua lui Eminescu

Astazi este 15 ianurie. Este ziua lui Eminescu astazi, iar cei ce inca isi mai amintesc de el, il celebreaza in diferite feluri. Multi cred ca Eminescu este moldovean, nascut in Ipotestiul sau drag, iar legatura lui cu Bucurestiul este inexistenta. Gresit. Eminescu este in acelasti timp bucurestean cum este si moldovean, anii petrecuti aici punandu-si amprenta puternic asupra sa.

Legatura mea cu Eminescu si cu ziua de astazi este una aparte. Am absolvit Colegiul National Mihai Eminescu, iar in data de 15 ianurie mereu organizam “Ziua Portilor Deschise”. Imi amintesc in 2000 cand se sarbatoreau 150 de ani de la nasterea poetului national, ce mare sarbatoare era in liceu. Fosti absolventi, nume grele astazi ale culturii romane, cum ar fi actorul Ion Caramitru, au fost prezente. Iar cu aceasta ocazie liceul era trasformat la rangul de colegiu national.

Anii ce au urmat au adus zilei de 15 ianuarie acelasi farmec, aceasi pregatire si aceasi emotie. Insa  nu am putut intelege de ce seara la stiri existau reportaje de genul “ elevii Colegiului National I.L. Caragiale, Sfantul Sava sau Mihai Viteazu l-au sarbatorit pe Eminescu”. Ma bucuram ca si altii il sarbatoresc dar in acelasi timp de ce nu venea nimeni la noi. Mi-am raspuns mereu, poate ca stiristii nu stiau de existenta acestui liceu, chiar daca acesta se afla in buricul targului la Piata Unirii.

Care e legatura lui Eminescu cu Bucurestiu. A lucrat ca jurnalist la Timpul, a creat, a iubit si a murit aici. Sunt poate putini aceia care stiu ca el se odihneste in cimitirul Belu( de altfel un cimitir plin de istorie) si sunt si mai putini aceia care i-au aprins vreodata o lumanare pe marmantul de  sub tei.