Un nou studiu arata ca discutiile cu prietenele pe seama acelorlasi probleme personale suparatoare, fara insa gasi o rezolvare pentru acestea, constituie un important factor stresor, determinand cresterea nivelului cortizonului si supra-activarea sistemului nervos simpatic.
„Sentimentele negative, pe care ne concentram in aceste discutii, ajung sa ne dauneze starii fizice, dar si sanatatii mintale”, explica autoarea studiului, psih. Jennifer Byrd-Craven, de la Universitatea Publica din Oklahoma (Statele Unite).
Studiile anterioare au aratat ca readucerea pe tapet a problemelor personale in discutiile cu prietenii – un fenomen denumit „co-ruminare” – pare a creste anxietatea individului, chiar daca per ansamblu relatii de prietenie se consolideaza astfel.
Pentru a investiga acest paradox, cercetatoarea a recrutat 44 de perechi de prietene, aflate in anii facultatii. Femeile au completat chestionare menite sa le dezvaluie temperamentul si stilul de rezolvare a problemelor. Apoi, perechile au fost impartite in doua grupuri, celor din primul grup cerandu-li-se sa discute despre probleme personale, iar celor din al doilea grup sa lucreze impreuna pentru a elabora planul de infiintare a unui centru recreational – un subiect de altfel neutru din punct de vedere al implicarii emotionale.
Inainte si dupa realizarea sarcinilor, femeilor li s-au prelevat probe de saliva pentru a le fi masurate nivelul cortizolului si alfa-amilazei salivare, un compus care semnaleaza activarea sistemului nervos simpatic.
Continuarea articolului, pe MedicpentruTine.ro! http://medicpentrutine.ro/-Discutiile-cu-prietenele-despre-probleme-personale-un-important-factor-de-stres-1147.html