Conform comunicatului de presa dat publicitatii pe data de 11 decembrie 2010, Conferinta Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice derulata in perioada 29 noiembrie 9 decembrie, s-a finalizat prin elaborarea unui pachet de decizii care reinvie speranta in acest proces multilateral.
Pachetul care a fost adoptat cuprinde decizii care le ofera guvernelor o directie mult mai ferma pe drumul spre reducerea emisiilor cu efect de sera dar si sprijin consistent pentru stoparea schimbarilor climatice in tarile in curs de dezvoltare.
Pachetul a fost primit cu entuziasm „Cancun si-a facut treaba. Flacara sperantei a fost reaprinsa si increderea ca procesul multilateral de stopare a schimbarii climatice va da roade a fost recapatata.” a afirmat secretarul executiv UNFCCC Christina Figures. ” Natiunile au aratat ca pot lucra impreuna pentru a ajunge la un consens asupra unei cauze comune. Au manifestat ca obtinerea unui consens transparent poate crea oportunitati pentru toti.” a afirmat aceasta.
„Guvernele au manifestat un semnal clar ca se indreapta spre un viitor in care vor diminua emisiile impreuna, au fost de acord sa fie responsabile unele fata de celelalte in ceea ce priveste actiunile care le pot ajuta sa aduca la indeplinire acest scop.” a mai adaugat aceasta. Natiunile au lansat un set de initiative si institutii menite sa protejeze partile sarace si vulnerabile de schimbarile climatice si sa canalizeze bani si tehnologii spre tarile in curs de dezvoltare care au nevoie sa isi planifice si sa isi construieasca propriile lor viitoare sustenabile. S-a mai hotarat si lansarea unor actiuni concrete pentru protejarea padurilor in tarile in curs de dezvoltare.
Tot aici s-a stabilit ca tarile trebuie sa lucreze la mentinerea sub doua grade a cresterii de temperatura si s-a elaborat un program clar pentru indeplinirea acestei prevederi.
Cum s-a prezentat Romania?
Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a condus delegaţia României la
Conferinţa de la Cancun şi a avut o intervenţie în plenul segmentului la nivel înalt din
cadrul conferinţei.
În acest context, decizia de continuare a mecanismului JI după anul 2012 ar permite României să-şi continue rolul activ în dezvoltarea acestor tipuri de proiecte prin realizarea de investiţii în proiecte de mediu (retehnologizare), în condiţiile atingerii obiectivelor ţării noastre de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Alte aspecte asupra carora au cazut de acord tarile prezente la COP16
1. Tarile industrializate sunt recunoscute oficial in procesul multilateral de reducere a emisiilor si acestea trebuie sa elaboreze planuri de dezvoltare pentru reducerea emisiilor de carbon precum si strategii pentru realizarea acestor promisiuni, incluzand mecanisme de piata precum si rapoarte anuale asupra realizarilor.
2. Partile reunite la Protocolul de la Kyoto sunt de acord sa continue negocierile cu scopul de a-s duce la bun sfarsit promisiunile si de a se asigura ca nu exista timpi morti intre prima si a doua perioada de promisuni prevazute in tratat.
3. Mecanismele de dezvoltare prietenoasa cu mediul prevazute in Protocolul de la Kyoto au fost intarite pentru a canaliza investitii majore si tehnologii in proiecte solide si sustenabile de reducere a emisiilor in tarile in curs de dezvoltare.
4. Un total de 30 miliarde de dolari finantare din partea tarilor industrializate pentru sprijinirea actiunilor climatice in tarile din lumea a treia pana in 2012 cu prevederea de a ridica la 100 miliarde de dolari finantarile pe termen lung pana in 2020.
5. O nou Cadru de Adaptare Cancun a fost stabilit pentru a eficientiza planificarea si implementarea proiectele de adaptare in tarile in curs de dezvoltare prin sprijin financiar si tehnic crescut
Cate ceva despre Protocolul de la Kyoto
Tratatul a fost semnat de 141 de tari, dintre care 30 puternic industrializate, insa nu si de catre SUA si Australia, care au apreciat ca protocolul le-ar impovara prea tare economiile.
Protocolul de la Kyoto obliga tarile semnatare la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu cel putin 5% sub nivelul emisiilor din 1990, in perioada 2008-2012, iar Uniunea Europeana s-a angajat sa reduca un procent de 8%. Reducerile se refera la trei dintre cele mai importante gaze: dioxid de carbon (CO2), metan (CH4) si oxizi de azot (N2O) – care se vor masura comparativ cu anul de baza 1990 (cu exceptia unora dintre tarile cu economie in tranzitie, intre care si Romania, care are an de baza 1989.
Opinia majoritara este ca emisiile in atmosfera ale celor trei gaze mentionate mai sus, plus trei tipuri de fluoruri, contribuie la instalarea si alimentarea unui efect de sera care poate avea consecinte dramatice asupra delicatului sistem climatic al planetei. Temperatura medie globala a crescut cu 0,6 grade Celsius in perioada 1900-1990, putind sa creasca pina in 2100 cu inca 5,8 grade, in functie de cit dioxid de carbon va fi prezent in atmosfera.
Efectele asupra tarii noastre
Romania este prima tara care a ratificat protocolul de la Kyoto de reducere a gazelor cu efect de sera din 1997 prin Legea 3 / 2001. O data cu intrarea in vigoare a acestui protocol, Romania poate vinde altor state semnatare dreptul de a emite gaze cu efect de sera in limita cotei alocate tarii noastre.
Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat ca Romania negociaza cu doua companii japoneze, dar si cu guvernul spaniol, pentru vanzarea unor certificate de emisii de dioxid de carbon.
„Romania are 300 milioane de certificate de emisii de dioxid de carbon, pe care am putea sa le vindem, dar, din cauza unor certuri paguboase timp de doi ani de zile, nu se face acest lucru. Aceste certificate, care sunt 300 de milioane, inseamna 2 miliarde de euro, si banii ar veni in Romania pentru diverse scheme verzi. Au inceput negocierile cu doua firme japoneze pentru vanzarea de certificate, dar si cu guvernul spaniol. Avem acum cadrul legal sa finalizam, sa vindem macar o parte dintre aceste certificate”, a afirmat ministrul.
Urmatoarea conferinta a fost stabilita pentru Africa de Sud in perioada 28 noiembrie-9 decembrie 2011