Palatul Bragadiru

Mergand pe Calea Rahovei de la Chirigiu in jos peisajul devine din ce in ce mai arid. Trecem de Bursa de marfuri, de intersectia cu Sabinelor, prin spatele fabricii de bere rece, apoi ne rasare in fata o cladire ceausista abandonata, dupa care, pe stanga drumului, o prezenta cat se poate de surprinzatoare in acel loc- Palatul Bragadiru.
Locul pe care este construit palatul a fost cumparat la finalul secolului 19 de catre Dumitru Marinescu Bragadiru (1842-1915) cu scopul sordid de a produce mai multa bere pentru populatia orasului. De altfel, negustorul isi facuse mare parte din avere in comertul cu alcool (pentru uz recreational si sanitar- furnizor de spirt pe front, in Razboiul de Independenta). Sa notam ca a fost si un generos filantrop. Alaturi de fabrica de bere se construieste atunci (cca 1895) si Palatul Bragadiru, gandit ca loc unde sa poata gusta si muncitorii din produsul finit. Arhitectul a fost Anton Schucker (Schuckerl?). Cladirea e bogat ornamentata, poate ca pe ici pe colo se apropie de kitsch. Stilul predominant cred ca este cel neoclasic. 2 turnulete rotunde la capete, ferestre inalte la etaj, frontoane clasice, balcoane, coloane, firide etc.
De-a lungul vremii camerele palatului au functionat ca birouri, magazine, sali pentru conferinte, pentru dans, cinematograf, banca, casa de inkultura (i-au zis ‘Lenin’), casa de casatorii, iar in prezent loc de organizare pentru diverse mondenitati (nu stiu cat de popular, locurile par destul de neumblate).
Interiorul, pe care nu am avut ocazia sa-l vad cu ochii mei este inca si mai spectaculos, asa cum se poate vedea si pe blogul lui Alex Galmeanu, pe metropotam sau chiar pe situl web al cladirii, de unde am gasit datele prezentate aici.
Nu este nici de aceasta data locul ideal pentru fotografie, vizavi de palat, peste o Cale a Rahovei foarte ingusta este constructia ceausista de care spuneam (trebuia sa fie Academia?), inconjurata de un gard si de caini extraordinar de periculosi. In plus cladirea se intinde pe o lungime de cca 125 m (masurat pe Ggl earth). Ce am putut face vedeti mai jos (poza a treia e mai veche).