despre administrarea datoriilor.

In zilele noastre sunt foarte multe persoana care au acumulat sub diverse forme o multime de datorii. Aceste datorii ii fac sa se mentina pe linia de plutire cu greutate si doar un mic obstacol ii poate trage la fund. Totusi exista anumite stretegii  eficiente si pe deplin functionale care aplicate cu prudenta vor avea ca efect diminuarea datoriilor acumulate.

Cand discutam depre dezvoltarea unei strategii prin care sa obtinem o diminuare a datoriilor trebuie sa ne asiguram pentru inceput  ca toate aspectele acesteia  vor conlucra la succesul  dorit. O astfel de strategie trebuie sa contina la modul general patru pasi care vor conduce la reducerea datoriilor. Acestia sunt.

PRIORITIZAREA DATORIILOR CARE TREBUIESC PLATITE.

ELABORAREA UNUI BUGET.

NEGOCIEREA PLATII DATORIILOR ACUMULATE CU CREDITORII.

INTOCMIREA UNEI LISTE CU PLANOGRAMA PLATILOR CARE AU FOST STABIILITE.

PRIORITIZAREA DATORIILOR CARE TREBUIESC PLATITE.

Nu toate datoriile sunt egale , atat sub aspectul sumelor de bani dar si in importanta lor.Prin urmare cand stabilesti un plan de rambursare a acestora ca sarcina generala trebuie sa fie prioritizarea in functie de importanta datoriilor dumneavoastra. Astfel ve-ti intocmi o lista cu toti creditorii in functie de importanta acestora lasand la urma datoriile care nu sunt presante si nu va pune in pericol statutul social sau personal  actual sau viitor .Cu titlu de exemplu , daca aveti un  credit ipotecar , un credit de nevoi personale sau o masina luata in leasing , acesti creditori trebuiesc considerati importanti. Acestia vor ocupa locurile fruntase in lista dumneavoastra de prioritati.Aveti obligatia sa tratati plata acestor credite cu prioritate.

ELABORAREA UNUI BUGET.

Pentru finalizarea unei strategii coerente va fi imposibil sa gestionati plata datoriilor fara stabilirea unui buget de venituri si cheltuieli. Acesta trebuie sa determine cu exactitate ce castigi si ce cheltuiesti si mai ales sa controlezi diminuarea costurilor pentru serviciile pe care le folosesti si astfel sa acumulezi cat mai mult capital pentru plata datoriilor.Ca atatea lucruei din viata noastra inceputul este imperativ. Cand construiesti o casa elementul esential este fundatia..Acest lucru este valabil si pentru managementul datoriilor.Orice plan pentru reducerea datoriilor depinde de crearea unui buget rezonabil inca de la inceput.Prin urmare , primul pas cand incepem sa achitam datoriile acumulate este elaborarea unui buget  clar si concret atat pe termen scurt cat si pe termen lung .

NEGOCIEREA PLATII DATORIILOR ACUMULATE CU CREDITORII.

Indiferent de cat de mare sau vechi este creditul , multi creditori sunt dispusi sa negocieze cu clientii lor atunci cand vine vorba de returnarea creditului sau reesalonarea platii acestuia in conditii mai avantajoase decat cele  care au fost stabilite initial. Interesul creditorilor este sa isi recupereze banii imprumutati nu sa ramana in paguba chiar daca termenul de rambursare este mai mare.Astfel acestia sunt dispusi sa micsoreze atat rata cat si dobanda pentru o perioada de timp . In realitate exista foarte multe aspecte ce se pot negocia cu creditorii si pe care acestia le pot lua in considerare.Deci este imperativ sa negociati cu creditorii dumneavoastra pentru a obtine conditii mai favorabile de returnare a banilor imprumutati.

INTOCMIREA UNEI LISTE CU PLANOGRAMA PLATILOR CARE AU FOST STABIILITE.

Odata ce ati stabilit planul global de reducere a datoriilor acumulate care include plati programate in mod regulat catre creditori este foarte important sa ramaneti fidel acestuia. Nu va puteti sa va razganditi si sa incepeti sa acumulati noi datorii care sa va ingreuneze in mod nejustificat viata. Planul bugetar trebuie sa ia in considerare datele scadente pentru rate sau facturi cat si alte obligatii financiare pe care le aveti.Pe scurt intocmiti o lista cu esalonarea platilor pe care le aveti de facut in vederea realizarii planului dumneavoastra de reducere a datoriilor.Daca nu reusiti acest lucru va ve-ti inrautati si mai mult situatia financiara decat atunci cand v-ati propus sa o imbunatatiti.