Ti-e frig?! Ai o circulatie periferica lamentabila, totul ti se pare rece si umed, esti depresiv/a, ai aritmii, te dor incheieturile, ai probleme cu digestia sau suferi de colita, esti predispus/a la fracturi pe fondul osteoporozei? Ai fost rahitic? Ai deficit de vitamina A si D? S-ar putea ca remediul tuturor acestor probleme sa fie Omega-3.
Uleiurile de peste bogate in acizi grasi Omega-3 sunt grasimi bune, care nu se depun, ci dau un plus de energie, vitalitate si vigoare, rezistenta la stres fizic si psihic, stabilizarea dispozitiei, o rezistenta crescuta la intemperii, in special la frig. Prin metabolizarea unui gram de grasime se obtin 9.2 calorii, cea mai mare cantitate de energie obtinuta prin arderea unui gram de hrana, de aceea consumul este mai crescut iarna, toamna, primavara. Totusi e de remarcat ca Omega3 stabilizeaza aritmiile chiar si vara, in perioadele foarte calde.
De asemenea, acizii grasi Omega-3 au un rol important in refacerea celulara, precum si efect antiviral, antibacterian, antiparazitar, anticanceros, regleaza tranzitul intestinal, au efect antiinflamator la nivelul articulatiilor, al tubului digestiv (colite, gastrite etc., actionand ca un pansament), dar si in intreg organismul, ameliorand chiar durerile menstruale.
Copiii care sunt supusi unui risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat tip I ar putea reduce acest risc consumand in mod regulat acizi grasi Omega-3, se afirma intr-un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Colorado. Mai mult, intr-un articol recent se arata ca acizii grasi Omega -3 reduc riscul aparitiei complicatiilor la diabetici si echilibreaza efectele diabetului. Omega-3 sunt recomandati si persoanelor supraponderale, bolnave de diabet, care urmeaza o cura de slabire, rezultatele fiind foarte bune in cazul in care, pe langa diabet, aceste persoane au si hipertensiune arteriala.
Un alt studiu, realizat de dr. Trevor Mori si colegii sai de la Universitatea Western Australia, arata ca alimentatia bogata in acizi grasi nesaturati de tipul Omega-3, Omega-6, Omega- 9 (in raport de 1:1) imbunatateste metabolismul glucozei si al insulinei la bolnavii de diabet.
De asemenea, in grasimi se dizolva vitaminele liposolubile, atat de necesare organismului, mentionand aici vitaminele A, D si E.
Pentru a intelege mai bine ce sunt acizii grasi Omega-3, trebuie sa stiti ca exista trei tipuri principale de astfel de acizi care se gasesc in produsele alimentare: acid alfa-linolenic (ALA), acid eicosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA), primul gasindu-se doar in plante.
Cititi aici, http://medicpentrutine.ro/-Ce-sunt-acizii-grasi-Omega-3-si-de-ce-nu-trebuie-sa-ne-lipseasca-1209.html, beneficiile acizilor grasi Omega-3.