antidot?

Rationalizand analiza noilor realitati ideologice ramane sa ne intrebam daca stanga in conditiile actualei crize social-economice este mai puternica sau nu ? A aderat si clasa de mijloc la ideologia stangii avand in vedere ca este cea mai afectata de recesiunea economica ? Dincolo de analizele pur teoretice , se constata in ciuda evidentelor contradictii pe care sistemul capitalist le arata , clasa de mijloc nu a achiesat la valorile ideologiei stangiste in mod aparent paradoxal.

Cu siguranta stanga traverseaza o perioada mai putin fasta cu toate ocaziile pe care criza i le ofera . O alta explicatie este  ca oamenii  (si clasele sociale in chintensenta lor ) sunt prea obositi sau derutati de criza si realitatile ei dure .Indiferent de clasele sociale sau de profesie parerile sunt impartite chiar daca sunt sustinute cu satisfactie sau tristete.

Criticat sau nu , capitalismul cu toate imperfectiunile lui , se pare ca societatea nu este dispusa sa creada intr-o alta alternativa . Se pune in discutie o alternativa reala la capitalism . Sustinatorii schimbarii sunt catalogati ca nerealisti sau mai grav utopici. De aici si lipsa de sustinere a societatii la o astfel de schimbare .

Intre ce ideologii avem de ales? Intre stanga si dreapta. Utopia comunista a dat gres in fata pragmatismului subtil al unui capitalism liberal.Dreapta ( liberalismul in speta)  cu toate imperfectiunile ei s-a dovedit a fi mai intelepta prin indelunga ei existenta istorica.

Anticapitalismul mai vechi sau nou este definit de idealism . Ceea ce dreapta ofera societatii este realismul si pragmatismul politic.Fanteziile politice se dilueaza in realitatea dura a crizei indiferent de opiniile mai mult sau mai putin articulate a sustinatorilor schimbarii actualului sistem.Capitalismul  actual este impovarat de blazare si scepticism. Criza poate reprezenta sansa de a se salva , de a renaste din propria cenusa, de a renunta la toate tarele care au provocat actuala situatie. Nu se stie care sunt pe termen mediu si lung modificarile structurale pe care dreapta le va suporta. Atat timp cat stanga nu este o optiune , dreapta se va salva .