TRISTETI ADEVARATE(CVASIEUROPENE)

De aproape patru ani Romania este membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.Marile sperante pe care le-a nascut dobandirea unui astfel de statut s-au risipit . Poate ca nu am avut nici o sansa sa ne integram real in ceea ce este cu adevarat Europa Unita si nici sa achiesam cu adevarat la valorile ce fundamenteaza aceasta structura suprastatala. O conditie esentiala este sa ne dorim sau mai bine spus sa putem.

Aici in tara parca nimic nu s-a schimbat. Ramanem incremeniti in aceleasi caracteristici ce caracterizeaza de veacuri destinul nostru valah  ce ne tin incremeniti intro stare de letargie vecina cu inconstienta . De la caderea comunismului (oare a cazut in realitate?) batem cu o vigoare lipsita de viitor pasul pe loc.Ne-am dovedit incapabili sa avem proiecte serioase in ceea ce priveste dezvoltarea nationala indiferent de domeniul luat in discutie.Pur si simplu nu ne pasa de viitorul acestei natiuni . Scena politica este dominata doar de grupuri de interese care se lupte pentru functii si privilegii. La noi politica inseamna bani si atat. Interesul national sau al cetateanului sunt  notiuni abstracte pentru politicienii  valahi (sau ce-or fi ei).

Cetatenii , adica alegatorii, sunt scarbiti de spectacolul vulgar clasei politice romanesti. Au inteles ca problemele lor nu sunt pe agenda partidelor  sau gastilor politice aflate la putere sau car  jinduiesc sa o acapareze ,dincolo de discursul declarativ al acestora.De aici si lehamitea generala ce genereaza lipsa de reactie a societatii care sa impulsioneze o schimbare reala a clasei politice.

Semnele unei ipotetice relansari economice se lasa asteptate. Ne-am obisnuit sa fim saraci . Afacerile sunt legate ombilical de bunavointa celor care pastoresc politic institutiile statului. Realitatea economica este reglementata pana la sufocare de o birocratie excesiva . Marile privatizari nu au determinat incetarea dependentei de stat a afacerilor , dimpotriva afacerile cu statul uneori sunt singura solutie ca acestea sa fie profitabile.

Cum Romania pare sa fie o tara care va ramane in continuare o tara prost guvernata , intetionat as spune, tot mai multi oameni aleg sa emigreze avand in vedere salariile mici sau coruptia generalizata care nu incurajeaza competentele profesionale sau promovarea valorilor. Retelele informale de putere si influenta sunt cele ce dicteaza in toate domeniile  realitatea economico-sociala.

 In tara sansa de a avea o viata normala fara frica zilei de maine sau suportarea unor privatiuni materiale severe o are doar o mica parte dintre cetatenii sai . Un procent mult prea nesemnificativ pentru a fi luat ca reper justificativ pentru cei ce ne guverneaza de mai bine de doua decenii. Agricultura nu avem, turism nici atat iar industria cu mici exceptii este ca si inexistenta. Romania doar consuma fara sa produca Un paradox sau o boala cronica . Integrarea in Uniunea Europeana nu a avut ca efect modernizarea institutiilor statului sau crearea unei piete prin excelenta concurentiale. Statului nu poti sa ii faci concurenta . Ne-am europenizat doar de fatada , la nivel declarativ pentru a indeplini cine stie ce standarde europene . De aici si tendinta naturala a romanilor de a ignora sau frauda  relatia  cu un stat acaparator si lipsit de logica functionala.

Dupa revolutie dar din pacate pentru o scurta perioada de timp intelectualii si societatea civila pareau fortele ce vor impune clasei politice si implicit statului roman principiile unui stat de drept ce alege sa se modernizeze. A fost un frumos foc de paie dar odata cu pierderea independentei si a gravitarii in jurul vreunui  grup informal de interese totul s-a transformat intrun spectacol jalnic . Puterea a corupt ceea ce generic numim societate civila .

 Stim ca sunt milioane  de romani de buna credinta care au potentialul sa schimbe realitatea socio-politica intr-o directie normala sunt exclusi de la parghiile puterii . Multi au ajuns la concluzia ca este inutil sa te mai implici in jocul politic intro tara in care nimic nu se schimba iar reformele se fac de fatada si doar in interesul imediat al celor ce guverneaza tara.Batutul pasului pe loc a devenit sport national.