Despre Smart Grids si strategia UE pe energie

Se pare ca in Romania mai mult de doua treimi din energia electrica din sistemul nostru  se pierde in procesele de transformare, productie si distributie, iar la consumator ajunge sub 30% din potential.

„Avem pierderi uriase. Daca avem materie prima pentru 60.000 de megawati, dupa productie ramanem cu 20.000 de megawati. Se mai pierde in procesul de distributie 1.800 de megawati si ajungem cu sub 30% din ce am adus in proces. Ultimele analize ale Agentiei Internationale a Energiei arata ca ramanem doar cu 15%”, a declarat Iancu. , a anuntat astazi presedintele Comisiei pentru Industrie din Camera Deputatilor, Iulian Iancu.

Sansa ca acestea sa se reduca in viitor o reprezinta  asa-numitele retele electrice inteligente sau smart grids, care integreaza toate informatiile despre energie, pe tot traseul acesteia, pana la consumator.

Aceste date ne sunt furnizate cu ocazia publicarii strategiei electrice pe care UE doreste sa o implementeze in perioada 2011-2020.

In ce consta strategia UE?

Comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, a prezentat la Bruxelles un plan de acţiune structurat pe cinci domenii principale, menite să asigure Europei suprematia mondială în domeniile care tin de energie. Printre capitolele aflate pe masa de lucru a Comisiei Europene se afla si implementarea retelelor inteligente, care, potrivit celor mai importante companii care promoveaza aceasta tehnologie, ar putea sa scuteasca Uniunea de  cheltuieli in valoare de 52 miliarde de euro anual.

Pe langa aceasta exista si prevederi cu utilitate in folosul cetateanului, cum ar fi faptul ca, la acordarea autorizaţiilor de construcţie se va ţine cont de eficienţa energetică a proiectului şi, detaliu foarte important, se vor acorda facilităţi financiare pentru consumatorii casnici care vor să-şi renoveze locuinţele pentru a reduce consumul de energie sau să le doteze cu sisteme de încălzire ecologice.

Ce inseamna Smart Grids?

Cu toate ca nu exista o definitie globala standard pentru acest concept, acesta reprezinta conexiuni electrice care pot integra inteligent comportamentul si actiunile tuturor utilizatorilor care se conecteaza la el cum ar fi generatorii dar si consumatorii pentru a livra economic si sigur energie.

Scopul principal al acestei tehnologii este de a facilita o mai buna conexiune si operare intre generatori si tehnologii de diverse marimi, de a le oferi consumatorilor sansa de a juca un rol importnat in optimizarea operatiunilor din sistem, de dar si de a reduce semnificativ impactul asupra mediului al intregului sistem energetic.

Pentru implementarea acestor smart grids se vor investi aproximativ 2 miliarde de euro pe parcursul urmatorilor 10 ani.

Si totusi…

Viitorul Europei, in urmatorii 30 de ani, va fi legat in continuare de energia pe baza de carbune. In prezent, 54% din energia consumata in Europa provine din arderea combustibililor fosili, proces care genereaza emisii importante de gaze cu efect de sera.

„Daca ar fi sa inlocuim acest procent cu energie regenerabila, ar fi nevoie sa crestem de sase ori puterea instalata in hidrocentrale, de o mie de ori pe cea din fermele eoliene, sa avem peste 1.800 de centrale nucleare si tot asa. Este imposibil sa anulam un astfel de potential”, a declarat presedintele Comisiei pentru Industrie din Camera Deputatilor.

Cele mai mari cantitati de dioxid de carbon provin din transporturi si energie (67% din emisii), iar tot aici se afla si cel mai mare potential de reducere a acestora. Circa 70% din consumul energetic al unei tari provine din mediul urban, iar cladirile sunt responsabil pentru 40% din consum. In aceste conditii, Iancu estimeaza ca exista un potential de reducere cu 50% a consumului energetic in mediul urban.

http://www.smartgrids.eu/

www.money.ro

www.green-report.ro