RECESIUNE PENTRU TOTDEAUNA

Au loc doua recesiuni. Nu una.

Una dintre ele treptat se va incheia. Aceasta este recesiunea ciclica , care vine si trece de-a lungul istoriei aproape in mod natural. Nu este deloc o perioada placuta dar are avantajul ca nu este permanenta.

Cealalta , ma tem ca va ramane permanenta. Aceasta este recesiunea perioadei industriale care pe o piata, fie ea si globala dar in mod natural imperfecta , nu mai poate suporta cresterea atat a productivitatii cat si a numarului de brate de munca ieftine.

Mai pe scurt daca afacerea ta este locala este bine sa ai cumparatori locali. Daca locuiesti in oras ai nevoie sa te angajezi indiferent la cine. Important este salariul.

Nu mai mult. Chiar daca se doreste ca pretul muncii tale sa fie cat mai scazut iar productivitatea cat mai mare. In toata lumea pentru un produs bun care se vinde la cel mai mic pret este disponibil avand in vedere ca intr-o era informatizata informatia se propaga aproape instantaneu. Dar un individ aflat in cautarea unei slujbe in sectorul productiv este din ce in ce mai dificil de angajat deoarece  munca este din ce in ce mai mecanizata iar restul se externalizeaza pe pietele unde costul muncii este mai scazut , este foarte greu de convins un angajator sa plateasca in plus .

Mai ales ca in zilele noastre consumatorii au devenit mai pretentiosi in alegerea unui produs dar si in ceea ce priveste si pretul acestuia  motiv pentru care producatorii nu pot risca sa piarda avantajul competitivitatii pretului cel mai scazut platind brate de munca scumpe.Astfel locurile de munca ale clasei de mijloc care au existat la inceputul acestei recesiuni deoarece companiile inca isi mai permiteau luxul de a plati costuri ridicate pentru muncitori au disparut sub presiunea competitiei din ce in ce mai acerbe de pe piata mondiala.

Protectionismul economic nu va rezolva aceasta problema.Nici furia neputincioasa a indivizilor ramasi fara slujbe sau sustinerea intreprinderilor prin tot felul de facilitati de moment. Dar cum o criza  distruge tot ceea ce era  general valabil inainte de a arata profitul noii realitati , consider ca avem de-a face cu o oportunitate. 

Aceasta criza , in lant, este capabila sa creeze profituri uriase prin oportunitatile deosebite pe care le ofera o piata supusa unor transformari radicale.

Cu rapiditate , inteligenta si flexibilitate intelegand  si adaptandu-te comportamentului compulsiv al pietei puteti nu numai sa supravietuiti ci si sa fiti adevarati castigatori . Nici indivizii dar nici companiile nu vor supravietui crizei economice actuale fara sa se adapteze noilor realitati economice nu locale sau nationale ci globale.Nu reprezinta sub nici o forma o solutie alternativa economiilor duse la extrem prin taierea  absurda uneori a costurilor.

Ironic sau nu este efortul de a sprijini o economie care nu mai poate supravietui fara sprijinul statului in loc sa profitam de oportunitatile pe care piata si criza ni le ofera.