Pentru a treia oara capitala noastra gazduieste evenimentul Bucharest City Marathon, cursa recunoscuta la nivel international, inclusa pe harta europeana a maratoanelor sportive.
Evenimentul va avea loc pe data de 17 octombrie si include mai multe tipuri de curse la care sunt asteptate peste 4000 de persoane indiferent de varsta: parinti, copii, bunici si persoane cu dizabilitati sunt asteptate sa ia parte la cursa. Organizatorii ne propun in primul rand o cursa in care sa ne autodepasim pe noi insine intr-o competitie sportiva dar si sa ne dovedim invingatori la capitolul spirit civic si responsabilitate fata de mediul inconjurator.
Programe ecologice
Asociatia Bucharest Running Club va continua colaborarea cu Viitor Plus – Asociatia pentru Dezvoltare Durabila si cea cu Hospice Casa Sperantei pentru a sprijini doua programe ecologice : “Adopta un copac” si “RECICLETA”. Toti banii stransi in timpul cursei vor fi donati celor doua programe.
“Adopta un copac!” este un proiect initiat de ViitorPlus la sfarsitul anului 2007, ce are ca scop impadurirea de terenuri agricole degradate din Romania. Pana acum au impadurit 21 de hectare cu aproape 120.000 de puieti si s-au implicat peste 1.800 de voluntari in activitatile de plantare . Acestia doresc sa stranga fonduri pentru extinderea proiectului, deoarece statisticile arata ca suprafata terenurilor degradate in Romania este de aproximativ 3 milioane de hectare, iar fondurile europene pe urmatorii 7 ani ar ajunge pentru impadurirea a doar 2% din aceasta suprafata.
“Recicleta” este proiectul ViitorPlus care imbina 3 elemente deosebit de importante: colectarea hartiei cu scopul reciclarii, transportul durabil (fiind primul proiect neutru in carbon din Romania) si cauza sociala, cargo-bicicletele folosite pentru transportul hartiei fiind conduse de persoane defavorizate. Costurile lunare de desfasurare a proiectului se ridica la peste 1000 de euro, iar veniturile nu acopera decat o mica parte din acestea. Se doreste colectarea de fonduri pentru a putea mentine proiectul functional.
Cum sa particip?
Pentru a participa la cursa trebuie sa ma inscrieti pe site-ul maratonului: http://www.bucharestcitymarathon.com. Dupa acest pas esential nu va ramane decat sa va imbunatatiti conditia fizica, sa va inarmati cu vointa si dorinta de a va autodepasi si sa va prezentati duminica la cursa.
Reprezentantii cauzei “Adopta un copac” va invita, totodata, sa ii sprijiniti aducând duminica lângă cortul de înscriere deşeuri de hârtie pentru a fi reciclate.
O tonă de hârtie reciclată salvează de la tăiere 15 copaci ! În plus, fondurile din valorificarea hârtiei vor fi folosite pentru plantarea de copaci pe terenuri agricole degradate.
Desfasurarea evenimentului
Startul competitiei va avea loc duminica, 17 octombrie, ora 09,30, insa bucurestenii pot vizita Expozitia Maratonului incepand de vineri 15 octombrie in Piata Constitutiei.
Cursa Copiilor şi Cursa Populară sunt curse necompetitive.
Premiile constau în produse şi vor fi acordate prin tragere la sorţi, la tombolă, câte 20 pentru fiecare dintre cele 2 curse.
Orele de start, Duminică 17 Octombrie, sunt: 9:30 pentru Cursa Populară şi 10:00 pentru Cursa Copiilor.
Înscrierile se fac în Piaţa Constituţiei Vineri 15 Octombrie de la 13:00 la 20:00, Sâmbătă 16 Octombrie de la 10:00 la 20:00.
Duminică începând cu ora 9:00 nu mai pot fi ridicate numere de participare la nici o cursă.
Cursele propuse in aceasta editie sunt : maraton 42,195 km , semi-maraton 21,095 km, maraton-ştafetă 4×10,598 km, cursa populară 4 km, scaun cu rotile Maraton 42,195 km , scaun cu rotile semi-maraton 21,095 km, scaun cu rotile 4 km.
Acestea se vor desfasura pe circuitul : Piaţa Constituţiei, B-dul Unirii (între Piaţa Constituţiei şi Piaţa Unirii), B-dul Libertăţii (între Piaţa Regina Maria şi Piaţa Naţiunilor Unite), Bulevardul Naţiunile Unite, Splaiul Independenţei (de la intersecţia cu Ştirbei Vodă până în Piaţa Unirii), Calea Victoriei (între Splaiul Independenţei şi Str. Ion Câmpineanu), Str. B.P. Haşdeu, Str. Izvor, Calea 13 Septembrie (între Piaţa Arsenalului şi Bulevardul Libertăţii).
Fiecare participant beneficiaza de:
– Pachetul de participare, continand tricoul oficial, numarul de concurs, chipul electronic pentru înregistrarea timpului, revista AIMS.
– Acces la punctele de reimprospatare cu apa plata, bauturi energizante, bureti uzi si altele, aflate de-a lungul traseului cursei.
– Asistenta medicala – 4 ambulante, dotate special si insotite de personal medical specializat, amplasate în puncte-cheie de-a lungul intregului traseu.
– Competitie organizata atent si profesionist din punct de vedere tehnic, recunoscuta pe plan international si afiliata AIMS IAAF, astfel incat atletii sa poata concura in conditii optime. Traseul este masurat si omologat AIMS; este complet inchis, izolat de orice pietoni sau vehicule si ofera siguranta alergatorilor.
– Serviciul de inregistrare automata a timpului: clasamentul final, e-mail cu informatiile legate de performantele din concurs si rezultate.
– Medalia comemorativa, dupa incheierea cursei.
Vreau sa sprijin mai mult!
Cele doua campanii ale organizatiei ViitorPlus se desfasoara si in prezent dar nu multi cunosc detalii despre cum ar putea beneficia de colectarea selectiva a hartiei .
RECICLETA este un proiect pilot ViitorPlus, primul proiect neutru în carbon din Romania, care are ca scop colectarea deşeurilor de hârtie din birouri spre a fi reciclate. Transportul hârtiei este asigurat de 3 cargo-biciclete, unice în România, conduse de persoane defavorizate, cărora li se asigură astfel un loc de muncă.
Momentan, proiectul se adresează exclusiv agenţilor economici care generează cantităţi mici de deşeuri de hârtie (minim 25kg – maxim 200kg / lună) şi care au sediul în zona Floreasca, Dorobanţi şi Aviatorilor.
Bicicliştii sunt persoane în dificultate, aflate în programele sociale ale partenerilor noştri:
Programul de Intărire a Familiei, derulat de organizatia SOS Satele Copiilor România,
Programul de asistare în vederea
Pentru a beneficia de acest mod de colectare selectiva a hartiei trebuie sa va inregistrati gratuit pe site-ul asociatiei www.viitorplus.ro. Acolo veti gasi toate amanuntele legate de procesul colectarii deseurilor precum si o harta a punctelor de colectare.
“Adopta un copac” este o campanie la care fiecare dintre noi poate participa prin donatii. Pe site-ul indicat mai sus exista conturile unde oricine poate contribui la impadurirea Romaniei dar exista si posibilitatea platii direct la sediul asociatiei.
La fiecare 20 de euro stransi, un copac va fi adus la maturitate in acest proiect si astfel fiecare poate deveni parintele adoptiv al unui copac matur.
Cu 20 de euro se vor asigura atat costurile pentru aducerea unui copac la maturitate prin activitati derulate timp de 6 ani cat si activitati educationale, de comunicare si replicabilitate pentru impaduriri in Romania.
Parintii adoptivi vor avea parte de beneficii speciale cum ar fi participarea laplantarea copacelului adoptat, felicitari electronice cu multumiri pentru confirmarea adoptiei precum si adaugarea numelui donatorului pe lista parintilor adoptivi.
http://metropotam.ro/
http://www.bucharestcitymarathon.com
www.gandul.info