Cand alegem cosmeticele bio oscilam intre moda si necesitate. Achizitionam produse bio si sa ne aratam astfel grija fata de mediul inconjurator dar ne si simtitm bine pentru ca folosim produse despre care se afirma ca sunt singurele de pe piata care contin substante de ingrijire naturale. Si totusi, ce avantaje si dezavataje prezinta aceste produse cosmetice eco.
De ce alegem cosmeticele si produsele de ingrijire bio?
Substante benefice continute de cosmeticele bio
Cosmeticele bio, fie ca e vorba de pudre, farduri de ochi sau fonduri de ten contin numai coloranti si ingrediente naturale. Acestea nu contin decat un anumit tip de coloranti, bine stabiliti si mentionati in listele de substante „permise”
Un mare plus al acestor produse e faptul ca uleiurile naturale folosite sunt de cea mai inalta calitate, cel mai des utilizate fiind uleiul de jojoba, de migdale sau de caise. In plus, printre cele mai cautate ingrediente naturale existente in compozitia pudrelor si a fondurilor de ten se numara proteinele de matase si lauroyl lysine, un aminoacid pretios, derivat din uleiul de nuca de cocos.
Pe langa asta, cosmeticele nu contin coloranti azoici sau alergeni sintetici. Cu toate acestea, daca cunoasteti ca aveti alergie la o anumita substanta, fie ea si naturala, este bine sa cititi eticheta deoarece chiar si in cazul cosmeticelor bio puteti cu o astfel de alergie.
Cu toate ca unele cosmetice bio nu pot fi folosite la mai mult de 6 luni de la deschidere, cum este cazul anumitor creme, majoritatea produselor au un termen de valabilitate aproximativ egal cu cel al produselor obisnuite. Cosmeticele bio nu contin conservanti nocivi, cum sunt parabeni care sunt inlocuite cu alte substante cum ar fi uleiurile esentiale sau alcoolul benzilic (in engleza benzyl alchol), acidul benzoic (benzoic acid), acidul sorbic (sorbic acid) benzoatul de sodiu (sodium benzoate).
Si copii se pot bucura de ele
Asta datorita substantelor si uleiurilor esentiale care nu prezinta efecte agresive pentru copii. Pentru igiena copiilor putem folosi sapunuri sau sampoane , uleiuri de dus sau servetele umede bio deoarece au un PH delicat.
Ce nu ne place la cosmeticele bio
Paleta de culori
Intrucat numarul colorantilor este limitat, gama de culori se bazeaza pe o paleta destul de restransa, comparativ cu nuantele pe care le gasim la cosmeticele traditionale, motiv pentru care creativitatea este la ordinea zilei in cadrul producatorilor de cosmetice bio, care incearca sa recupereze teren realizand combinatii ingenioase pentru a largi paleta de culori pe care o ofera. Si totusi, daca pana acum producatorii de cosmetice naturale nu aveau la dispozitie decat oxidul de fier si cativa coloranti naturali, in prezent foarte multe companii au dezvoltat o paleta de culori impresionanta. Varietatea de nuante atribuite pudrelor, rujurilor, rimelurilor, tusurilor sau fardurilor de ochi s-a dezvoltat si, in plus, s-au putut fabrica si produse bio mai „moderne”, asa cum este cazul gloss-ului.
Necesita o reimprospatare frecventa
Pe langa aceasta, deoarece produsele nu contin ingrediente sintetice si nici silicon, rujurile, de exemplu, nu rezista foarte mult pe buze, iar pudrele sau fondurile de ten au o textura speciala, din cauza careia aplicarea lor devine putin mai dificila. In privinta deodorantelor bio, care nu astupa porii ,blocand toxinele in organism, si deci, au o eficacitate redusa, exista , totusi si parti bune. Acestea nu contin aluminu si nici parabeni(incriminati in aparitia cancerului de san) si in schimb contin plante antibacteriene care previn mirosul de transpiratie.
Cat de naturale sunt cosmeticele bio?
Definitia produselor bio
Prin produse bio se intelege in mod general acele produse care contin substante provenite din culturi ecologice, naturale, fara ingrediente modificate genetic si bineinteles fara substante chimice nocive.
Si totusi, chiar daca pe un produs este specificat ca faca parte din categoria bio, trebuie sa stim sa citim eticheta pentru ca vedea daca pe langa substantele naturale nu se afla si altele de sinteza sau chiar substante chimice nocive.
Cum citim eticheta?
Exista o serie de substante nocive de care trebuie sa ne ferim si a caror prezenta atat in produsele obisnuite, dar mai ales, in cele care sustin a fi din categoria bio, ne indica un risc crescut asupra sanatatii noastre. Cele mai nocive sunt urmatoarele:
Uleiurile minerale sunt derivate petrochimice care nu prezinta nici un interes din punct de vedere cosmetic si care, daca sunt inghitite – de exemplu rujul de buze – prezinta pericole pentru organism, caci se acumuleaza si nu se elimina. Pe langa rujuri, se mai folosesc si in uleiuri pentru bebelusi avand ca efect netezirea pielii. Un efect secundar este astuparea porilor, care favorizeaza aparitia acneei De aceea trebuie sa ne ferim de urmatoarele ingrediente: parafina lichida, petrolat, ceara microcristalina , ulei mineral (mineral oil) , baby oil, lubricating oil,oil mist, mineral seal oil, master shimmer, primol, fonoline, saxol.
BHT este prescurtarea de la butylated hydroxytoluene, adica toluen. Studiile de laborator au aratat in cazul lor ca pot cauza tumori sau alergii de piele. Deoarece contin toulen trebuie sa stiti ca aceasta substanta este nociva in caz de inhalare sau absorbtie prin piele. Cauzeaza iritarea pielii, ochilor si a tractului respirator, probleme de comportament si fertilitate. Este un perturbator endocrin, anihileaza efectele vitaminei D si poate creste nivelul de colesterol.
Parabenii cei mai folositi sunt methylparaben, ethylparaben, propylparaben si butylparaben. Acestia se absorb rapid, sunt metabolizati si apoi eliminati dar anumite cantitati raman depozitate in organism si pot afecta sanatatea. In cantitati mici, efectele sunt nesemnificative dar acumularea lor devine periculoasa. Parabenii se comporta precum proprii nostri hormoni (estrogenul) si perturba sistemul endocrin (hipotalamusul, ovarele, tiroida). Parabenii au fost identificati in laptele de mama si in tumorile mamare. In 2004 oamenii de stiinta britanici au descoperit ca acestia se aflau in tumorile mamare a 19 din 20 de femei. Acestia sunt legati si de marirea riscului de cancer de piele, pot afecta functiile reproducatoare masculine si sunt potentiali cauzatori de alergii de piele.
Certificatul organic
Unele produse pot fi certificate organic si totusi acestea nu prezinta siguranta pentru consumatori. Exista sisteme de certificare cu norme mai permisive si, in consecinta,mai usor de obtinut, iar altele sunt mult mai stricte in ceea ce priveste calitatea substantelor unui produs cum ar fi de exemplu, Soil Association din Marea Britanie, Ecocert din Franta , BDIH din Germania, OFC din Austraila, etc.
Carta Cosmebio
Certificarea verde „Produs cosmetic BIO potrivit Cartei Cosmebio” garanteaza ca 95% din ingredientele produsului, cel putin, sunt de origine naturala si cel putin 10% sunt bio, iar minimum 95% din ingredientele vegetale trebuie sa fie eco. Certificarea „Produs cosmetic ECO potrivit Cartei Cosmebio” arata ca 95% din ingrediente sunt naturale si cel putin 10% sunt bio, iar minimum 50% din ingredientele vegetale sunt eco.